1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


METMONIC: Sastanak u Zagrebačkoj županiji

DHMZ, 3. 2. 2017. - Jedna od tema sastanka župana Zagrebačke županije s gradonačelnicima i općinskim načelnicima održanog 2. 2. 2017. u Zagrebu bila je podrška DHMZ-u u realizaciji projekta Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj (METMONIC).

Na sastanku je ravnateljica DHMZ-a Nataša Strelec Mahović ukratko predstavila projekt METMONIC kojim se želi poboljšati kvaliteta i dostupnost meteoroloških podataka, povezati motriteljske postaje te unaprijediti modeliranje, analizu i informacije o vremenu i klimi.

Glavni problem u ostvarenju ovog projekta su lokacije postaja te je neophodna podrška predstavnika regionalne i lokalne samouprave. Naime, većina postojećih klimatoloških i kišomjernih postaja nalazi se na privatnome zemljištu, a modernizacijom su predviđene nove postaje koje se sastoje od automatskih mjernih instrumenata koji zahtijevaju veću površinu za njihovo ispravno postavljanje u skladu sa standardima Svjetske meteorološke organizacije i stoga ih u većini slučajeva nije moguće postaviti na privatnom zemljištu. Zbog toga je potrebno pronaći alternativne lokacije u primjerenom roku obzirom da se projekt, koji se planira realizirati novcem iz a Europskog fonda za regionalni razvoj, ne može prijaviti bez definiranih lokacija. Na području cijele Republike Hrvatske planirano je postaviti ukupno 450 postaja.

Ravnateljica je zamolila predstavnike gradova i općina da pomognu u pronalaženju alternativnih lokacija i dostave DHMZ-u prijedlog mogućih lokacija za klimatološke i kišomjerne postaje na njihovu području. Potrebno zemljište, za koje DHMZ traži služnost, površine je 36 m2 (6 m2 x 6 m2), odnosno 255 m2
(15 m2 x 17 m2). Dogovoreno je da će gradovi i općine o mogućim lokacijama obavijestiti DHMZ u roku naredna dva tjedna.