1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Konferencija o klimatskim promjenama u Limi postavlja temelje za Pariški sporazum 2015.

DHMZ, 2. 12. 2014. - U Limi je upravo započela konferencija o klimatskim promjenama Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) u trajanju od 1. do 12. prosinca. UNFCCC, s 196 država članica, izdaje Protokol u Kyotu 1997. godine, čiji je cilj smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu na razinu koja će spriječiti opasno ljudsko narušavanje klimatskog sustava.

Svjetske će vlade na konferenciji u Limi postaviti temelje novom, djelotvornom sporazumu o klimatskim promjenama koji bi trebao biti potpisan u Parizu 2015. godine. Također će ujedno izraziti težnju za žurnim ublažavanjem klimatskih promjena i prije tog sporazuma koji stupa na snagu 2020. godine. Vlade koje se u Limi sastaju definirat će opseg i vrstu svojeg doprinosa Pariškom sporazumu te razjasniti što namjeravaju poduzeti u smislu financiranja, tehnologije i izgradnje kapaciteta za ublažavanje klimatskih promjena.

Uz dosadašnji napredak postignut u pripremama za Pariški sporazum, sve se više ističe i politička volja zemalja sudionica za financiranjem ublažavanja klimatskih promjena. Tijekom 2014. godine vlade su razmatrale kako žurno pojačati tu borbu u područjima s najvećim potencijalom za suzbijanje emisija, primjerice proizvodnjom obnovljive energije i razvoja zelenih gradova. Ove smo godine svjedočili izvanrednom zamahu takvih aktivnosti pa će jedan od najvažnijih ciljeva konferencije u Limi biti nastojanje da se taj zamah iskoristi za dodatno pokretanje aktivnosti na svim razinama društva. Naime, djelovanje na razini cjelokupnog društva, zajedno s doprinosom svjetskih vlada Pariškom sporazumu, od presudne je važnosti za ostvarenje dogovorenog cilja - ograničavanja porasta globalne temperature na manje od dva stupnja celzija.

Budući da se učinak klimatskih promjena pojačava i da prvenstveno zahvaća siromašne i one najranjivije, vlade žurno trebaju pojačati napore u prilagodbi klimatskim promjenama. Iz istog razloga, na konferenciji bi se morao postići dogovor o načinu financiranja nacionalnih planova prilagodbe klimatskim promjenama zemalja u razvoju i njihovoj realizaciji na terenu.

Od vlada koje se sastaju u Limi također se očekuje da pojasne ulogu trgovine kvotama emisija CO2 u globalnom sporazumu planiranom za 2015. te da za iduću godinu sastave radni program za kreiranje i operacionalizaciju novih tržišnih mehanizama.