1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Obilazak radiosondažne meteo postaje u bazi Zemunik

DHMZ, 2. 3. 2018. - U okviru međunarodne suradnje Državnog hidrometeorološkog zavoda RH i Mađarske meteorološke službe kao i predstavnika proizvođača mjernih sustava iz Finske, u četvrtak 1. ožujka organiziran je posjet automatskoj Radiosondažnoj meteo postaji Zadar-Zemunik koja se nalazi u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Goste je pozdravio bojnik Josip Bažant iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koji je istaknuo važnost meteoroloških uvjeta za provedbu letačkih aktivnosti u čemu bitnu ulogu u davanju korisnih informacija o stanju vremena pruža i Državni hidrometeorološki zavod.

"Piloti svakodnevno u više navrata koriste sve raspoložive podatke o vremenu na teritoriju odvijanja letenja i važan su segment u pripremi i sigurnoj provedbi naših misija, a danas smo se mogli i osobno upoznati sa suvremenim tehnologijama meteoroloških mjerenja iz baze u Zemuniku", istaknuo je bojnik Bažant.

Ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek izrazila je zadovoljstvo mogućnostima koje radiosondažni sustav u Zemuniku pruža te što mogu kolegama iz Mađarske iznijeti svoja iskustva na području meteoroloških mjerenja kao i s planovima te daljnjim aktivnostima ove sondažne postaje.

Ravnateljica Mađarske meteorološke službe Kornelia Radics zahvalila se na organizaciji posjeta te naglasila važnost suradnje dvaju nacionalnih meteoroloških službi u razmjeni stručnih iskustava te meteoroloških podataka korisnih za dvije susjedne zemlje.

Automatska Radiosondažna postaja postavljena je u bazi u Zemuniku 2002. godine i jedina je automatska radiosondažna postaja u Hrvatskoj, a sustav je u operativnoj funkciji sa svakodnevnim lansiranjem sondi u terminima 00 i 12 sati UTC.

Tijekom posjeta bazi u Zemuniku gosti su imali prigodu pratiti lansiranje sonde, a u isto vrijeme počeo je padati snijeg što je stvorilo i poseban zimski ambijent na prostoru vojarne.

Tekst i slike: HRZ i PZO/Marinko Karačić