1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


2010. jedna od tri najtoplije ikad zabilježene godine

DHMZ, 2. veljače 2011. - Godina 2010. je, uz 2005. i 1998., bila najtoplija, ikad zabilježena godina, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), u priopćenju za tisak 20. siječnja 2011. pozivajući se na statistički obrađene setove meteoroloških podataka Hadley centra britanske meteorološke službe (Mett Office) i Sveučilišta East Anglia, američkog nacionalnog centra za podatke o klimi (NCDC) te američke nacionalne uprave za zrakoplovstvo i svemir (NASA).

Ova preliminarna informacija za 2010. temeljena je na klimatološkim podacima iz mreža prizemnih meteoroloških postaja za motrenje vremena i klime, brodova i plutača, a također i satelita. Podatke su kontinuirano prikupljale i prosljeđivale nacionalne meteorološke i hidrološke službe 189 zemalja članica WMO-a i nekoliko istraživačkih instituta. Sadržaj ove izjave WMO-a verificiran je i recenziran od vodećih eksperata međunarodnih, regionalnih i nacionalnih klimatskih institucija i centara, a konačno usuglašenje, uz slike za 2010., biti će publicirano u ožujku 2011. u godišnjem izvješću Svjetske meteorološke organizacije o stanju globalne klime (Anual WMO Statement on the Status of the Global Climate).

U desetogodišnjem razdoblju od 2001. do 2010. godine, globalne temperature porasle su za 0.46 °C u odnosu na prosjek od 1961.-1990. godine i najviše su ikad zabilježene za neko desetogodišnje razdoblje od kada su započela instrumentala klimatska mjerenja. "Podaci za 2010. godinu potvrđuju značajan dugoročni trend zatopljenja na Zemlji. Svih deset najtoplijih ikad zabilježenih godina zbilo se od 1998. godine." izjavio je Michel Jarraud, glavni tajnik WMO-a.

U prosincu 2010. godine, ledeni pokrov (morski led) na Arktiku bio je najtanji ikad zabilježen i prosječno se mjesečno pružao na površini od 12 milijuna km², što je za 1.35 km² ispod prosjeka za mjesec prosinac u odnosu na razdoblje od 1979.-2000. godine.

Zatopljenje je posebno bilo naglašeno u Africi, dijelovima Azije kao i dijelovima Arktika gdje su mnoga područja zabilježila porast temperature od 1.2 do 1.4 °C u odnosu na dugoročni prosjek. Istovremeno, u kopnenom dijelu samo nekoliko područja u svijetu bilo je 2010. godine značajno hladnije od prosjeka, a najizrazitiji primjeri su dijelovi sjeverne Europe te središnje i istočne Australije.

Nedavna značajna vremenska i klimatska događanja

2010. godinu obilježio je veći broj ekstremnih vremenskih događaja poput toplinskog vala u Rusiji i razornih monsunskih poplava u Pakistanu.

Tri glavna vremenska i klimatska događaja obilježila su kraj 2010. i početak 2011. godine i to:

  • Početkom siječnja 800 000 ljudi u Sri Lanki pogođeno je poplavama tijekom siječnja poplave i odroni blata ozbiljno su ugrozili i Filipine.
  • Bujice u planinskim područjima blizu Rio de Janeira u Brazilu uzrokovale su više od 700 smrtnih slučajeva u drugom tjednu siječnja, većina njih uslijed odrona blata. U povijesti Brazila to je bila prirodna katastrofa s najvećim brojem ljudskih žrtava.
  • Neviđene poplave zahvatile su istočnu Australiju u prosincu i u prvoj polovici siječnja, udružene s daljnjim jakim utjecaja La Nine. Najteže je pogođen grad Brisbane koji bilježi drugu najveću poplavu u posljednjih 100 godina, nakon one 1974. godine. U financijskim pokazateljima očekuje se da će to biti najskuplja prirodna nepogoda u povijesti Australije. Prethodni jaki La Nina događaji također su doveli do obilnih i rasprostranjenih poplava u istočnoj Australiji, osobito 1974. i 1955. godine.