1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Svečano obilježeno pristupanje Hrvatske ECMWF-u

DHMZ, 1. 7. 2016. - Pristupanje Hrvatske u punopravno članstvo u ECMWF-u (Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze) svečano je obilježeno 30. lipnja 2016. godine kada su, na svečanoj ceremoniji u okviru ljetne sjednice Vijeća Centra, predstavnici svih država članica ECMWF-a ispred sjedišta Centra u Readingu podigli hrvatsku zastavu. Hrvatski ambasador u Ujedinjenom kraljevstvu dr. sc. Ivan Grdešić podigao je zastavu i tako je pridružio 21 zastavi ostalih država članica. Hrvatsku delegaciju činile su dr. sc. Nataša Strelec Mahović, ravnateljica DHMZ-a, dr. sc, Branka Ivančan Picek i dr. sc. Vlasta Tutiš. Okupljenima se obratila i dr. sc. Florence Rabier, ravnateljica ECMWF-a, dok je predsjednik Vijeća Gerhard Adrian, koji je i otvorio ceremoniju, podsjetio prisutne na značaj nacionalnih meteoroloških službi u postizanju zajedničkih ciljeva.

Nataša Strelec Mahović izrazila je svoje zadovoljstvo ovim značajnim događajem. Naglasila je da se punopravnim članstvom Hrvatska obvezala na podršku misiji i rezultatima ECMWF-a te nastavila:

"Vlada Republike Hrvatske prepoznala je značaj pristupanja ECMWF-u za daljnji razvoj DHMZ-a te je Hrvatska od 1. siječnja 2016. punopravna članica ovog istaknutog Centra. Punopravno članstvo označava sljedeći korak u suradnji ECMWF-a i Hrvatske, s obzirom na to da je Hrvatska od 1995. bila pridružena članica ECMWF-a.

Zahvaljujući članstvu, DHMZ-u će također biti olakšana upotreba proizvoda i usluga Centra u svakodnevnom radu, a prije svega pri izradi ranih upozorenja na opasne vremenske pojave i praćenju klime čime će značajno doprinijeti spašavanju života, smanjivanju šteta i održivom razvoju. Time se DHMZ dodatno obvezuje proaktivno podržavati razvoj i značaj ECMWF-a kao organizacije koja je ujedno od vitalnog značaja za Europsku meteorološku infrastrukturu (EMI).

Punopravno članstvo od iznimnog je značaja za Hrvatsku, jer je u direktnoj vezi sa strateškim planom razvoja meteorološke djelatnosti i znanosti. Kao država članica, Hrvatska stječe pravo na korištenje ECMWF-ovih super-računala i arhive podataka numeričkih vremenskih prognoza u vlastite svrhe, potpuni pristup ECMWF-ovim produktima i uslugama te pravo glasa u Vijeću Centra. Sve to će osnažiti izradu specijaliziranih vremenskih prognoza i upozorenja te kvalitetu istraživanja u polju meteorologije i klimatologije, s posebnim naglaskom na srednjoročne vremenske prognoze, sezonske prognoze i predviđanje klime."

S desna na lijevo: ravnateljica DHMZ-a Nataša Strelec Mahović, ambasador RH Ivan Grdešić, predsjednik Vijeća ECMWF Gerhard Adrian i ravnateljica ECMWF Florence Rabier
Okupljeni pred središnjicom ECMWF-a u Readingu prilikom ceremonije