1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Inteligencija i atmosfera

DHMZ, 19. 4. 2024. - Inteligencija je središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti, najveće manifestacije popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se osim u Zagrebu održava na još 35 lokacija. Počevši od ponedjeljka, 22. travnja 2024., pa sve do subote, 27. travnja 2024., ova svečanost obuhvaća niz događanja koja će potaknuti razmišljanje, a time možda i otkrivanje novih znanstvenih spoznaja.

Kao i svake godine, zaposlenici DHMZ-a sudjeluju u programu. Nakon petogodišnje stanke, DHMZ otvara svoja vrata te će svoj program, osim u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, predstaviti i na jedinom meteorološkom opservatoriju u Hrvatskoj − opservatoriju Zagreb-Maksimir. Na opservatoriju će posjetitelji moći prisustvovati puštanju meteorološkog balona te od Vjerana Magjarevića i Kornelije Špoler Čanić saznati kako i zašto se koriste podaci prikupljeni na ovaj način, što se sve mjeri na opservatoriju, koja je razlika između opservatorija i postaje… U dvorištu Tehničkog muzeja, Ana Weissenberger održat će radionicu o meteorološkim motrenjima i pokazati što se sve nalazi u meteorološkoj kućici (zaklonu), jesu li položaj, boja i konstrukcija kućice proizvoljni ili nisu, zašto je potrebno čak pet instrumenata za mjerenje temperature… Od najmlađe prognostičarke DHMZ-a, Katarine Katušić, posjetitelji će moći saznati kako nastaje vremenska prognoza, kako i u meteorologiji vrijedi da je prošlost učiteljica života, čemu služe meteorološki modeli i koju ulogu u svemu tome ima inteligencija.

Pozivamo sve znatiželjnike i ljubitelje znanja da pogledaju detaljan raspored radionica u nastavku, odaberu termin i pridruže nam se u ovoj jedinstvenoj prilici za učenje i zabavu:

Meteorološko motrenje – meteorološka postaja Tehnički muzej

Voditeljica: Ana Weissenberger
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 22. travnja 2024., 10.00 – 11.00
srijeda, 24. travnja 2024., 10.00 – 11.00
petak, 26. travnja 2024., 10.00 – 11.00
Lokacija: dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
Publika: predškolski uzrast, osnovna škola i srednja škola
U dvorištu Tehničkog muzeja postavljena je klasična klimatološka postaja za mjerenje osnovnih meteoroloških elemenata i pojava potrebnih za upoznavanje vremena i klime. Postaja ostaje trajno u dvorištu Muzeja i nakon završetka Festivala znanosti. Opremljena je osnovnim klasičnim meteorološkim instrumentima za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, kišomjerom te registriranim instrumentima. Upoznajte se s načinom dobivanja i mjerenja meteoroloških podataka o kojima svakodnevno čitate u novinama ili ih čujete na radiju ili televiziji. Bez tih podataka, prikupljenih širom Hrvatske i okolnog područja, nema ni poznavanja vremena i klime ni vremenskih prognoza koje nam često olakšavaju planiranje i svakodnevne aktivnosti.

Uloga inteligencije u vremenskim prognozama

Voditeljica: Katarina Katušić
Vrijeme održavanja: utorak, 23. travnja 2024., 10.00 – 12.00
Lokacija: Velika dvorana Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
Publika: predškolski uzrast, osnovna škola i srednja škola
Jeste li se ikada željeli okušati kao prezenteri vremenske prognoze? Na interaktivnoj radionici saznajte kako se inteligencija koristi u izradi vremenskih prognoza. Upoznajte se s osnovama interpretacije podataka i donošenja odluka u meteorološkom svijetu. Otkrijte kako prezentirati prognoze na inspirativan i razumljiv način te zašto su nam u tome važne socijalna i emotivna inteligencija. Iskoristite priliku i saznajte kako znanost oblikuje našu svakodnevnicu kroz meteorološka proročanstva!

Puštamo balone – meteorološka motrenja DHMZ-a na opservatoriju Zagreb-Maksimir

Voditelji: Vjeran Magjarević i Kornelija Špoler Čanić
Vrijeme održavanja: utorak, 23. travnja 2024., 12.30 – 14.00
srijeda, 24. travnja 2024., 12.30 – 14.00
petak, 26. travnja 2024., 12.30 – 14.00
Lokacija: Državni hidrometeorološki zavod, opservatorij Zagreb-Maksimir, Maksimirska cesta 134
Predviđeni broj sudionika: Broj mjesta ograničen (najviše jedan razred, odnosno 15 individualnih posjetioca).
Molimo rezervirajte svoje mjesto putem e-pošte na adresi: dhmz@cirus.dhz.hr ili na broj telefona 01 4565 656.
Publika: svi uzrasti
Radiosondaže su važan alat u meteorološkim motrenjima jer omogućavaju prikupljanje meteoroloških podataka iz različitih slojeva atmosfere. Puštanjem sondažnih balona opremljenih senzorima za mjerenje temperature, vlage i tlaka zraka te brzine vjetra dobivamo dragocjene informacije o atmosferskim uvjetima. Ti su podaci značajni za izradu vremenskih prognoza, razumijevanje atmosferskih procesa i praćenje klimatskih promjena.
Na radionici saznajte kako izgleda puštanje meteoroloških balona, koliko često i na kojoj se visini od tla mjeri temperatura zraka, a na kojoj brzina vjetra i mnoge druge zanimljivosti o meteorološkoj djelatnosti.

Cjelovit program Festivala znanosti na svim lokacijma u Hrvatskoj dostupan je ovdje.

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan!