1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Neprekidan meteorološki niz s opservatorija Grič

160 godina postaje Zagreb Grič

Meteorološka mjerenja u zgradi na Griču 3 započela su 1. prosinca 1861. godine u fizikalnom kabinetu zahvaljujući entuzijazmu dvaju prirodoslovaca, ravnatelja realke Josipa Torbara i profesora fizike Ivana Stožira.

S obzirom na to da su 1859. prestala meteorološka mjerenja na prvom katu Klasične gimnazije na Katarininom trgu, ravnatelj Torbar dogovorio se s ravnateljem Klasične gimnazije Antunom Premrúom o preseljenju meteoroloških instrumenata u zgradu Velike realke na Griču. Profesor Ivan Stožir preuzeo je na sebe motrenja i upisan je u meteorološku povijest kao prvi grički motritelj. On je 30 godina vodio brigu o meteorološkoj postaji Zagreb-Grič i razvio je do opservatorija.

Od 1865. godine meteorološki podaci s Griča počinju se slati u Beč. Zaslugom profesora Stožira postaja se oprema sa sve više instrumenata. Tako se od 1880. godine na njoj nalaze autografi za neprekidno praćenje temperature, tlaka, smjera i brzine vjetra, a profesor Stožir je uveo i mjerenja ozona. Svojim radom stvorio je temelje za tadašnji Kraljevski opservatorij iz kojeg je nastao Geofizički zavod, a iz kojeg se poslije II. svjetskog rata (27. kolovoza 1947.) izdvojila Uprava hidrometeorološke službe. Uprava je ubrzo promijenila naziv u Republički hidrometeorološki zavod, a u novoj hrvatskoj državi prelazi u nacionalnu meteorološku i hidrološku službu pod nazivom - Državni hidrometeorološki zavod.

Na 70. sjednici izvršnog vijeća Svjetske meteorološke organizacije (WMO) održanoj u Ženevi od 20. do 29. srpnja 2019. meteorološka postaja Zagreb-Grič dobila je status stoljetne postaje WMO.

Neprekidni meteorološki niz s opservatorija Grič čini jednu od najvrjednijih riznica meteoroloških podataka u svijetu i jedan je od najhomogenijih nizova u Europi jer od početka mjerenja nije bilo prekida motrenja, promjene mjesta postaje, ni bitnih promjena u okolici postaje.

Kalendar DHMZ-a za 2021. godinu posvećen je 160. godišnjici meteorološke postaje Zagreb Grič i dostupan je ovdje.

Dodatne informacije o zgradi na Griču dostupne su ovdje.