1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Zavižan između snijega, vjetra i sunca

DHMZ, 30. 12. 2015. - Zavižan je najviša metorološka postaja u mreži meteorološih postaja DHMZ-a. Motrenja s profesionalnim motriteljem započela su 1. listopada 1953. U održavanju kontinuiteta rada postaje najvažniji su meteorološki motritelji, njihova marljivost, savjesnost i stručnost. Radni uvjeti na meteorološkoj postaji Zavižan, smještenoj uz Planinarski dom Zavižan, od samog početka su otežani zbog odvojenosti od naselja i vremenskih (ne)prilika koje su ponekad i do 6 mjeseci godišnje onemogućavale motriteljima odlazak do naseljenih mjesta. Unatoč svemu ova postaja, prvenstveno zahvaljujući motriteljima, pripada ponajboljim meteorološkim postajama DHMZ-a.

Tijekom 63 godine na meteorološkoj postaji Zavižan radio je veći broj motritelja (Tablica 1.). Voditelji postaje Zavižan ujedno su i domari Planinarskog doma Zavižan.
Prvi motritelj na Zavižanu i voditelj postaje bio je Nikola Miškulin (do 30. lipnja 1966.). Njemu se 1. svibnja 1962. priključio Dražen Vukušić, prvi Vukušić među meteorološkim motriteljima na Zavižanu. Dražen je na Zavižanu radio neprekidno do umirovljenja (30. rujna 1996.). Na postaji je radila i jedna motriteljica, bila je to Draženova kći - Štefanija Vukušić. Nakon povratka iz vojske, u lipnju 1973., na postaji počinje raditi Draženov sin, Ante Vukušić i od tada meteorološka postaja Zavižan gotovo je isključivo obveza i zaduženje obitelji Vukušić.

Ante Vukušić, voditelj glavne meteorološke postaje Zavižan, susretljiv je sugovornik svim posjetiteljima planinarskog doma. Guardian, jedan od najpoznatijih svjetskih listova, 28. travnja 2011. objavio je na svom portalu videoreportažu o Anti Vukušiću. Iako su, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ponekad i po nekoliko mjeseci "odsječeni od svijeta" Ante Vukušić je u repotraži rekao "Nema mjesta dosadi, niti znamo što je dosada. Osim službenog posla, uvijek se nađe neka razonoda. Bavim se numizmatikom, filatelijom, fotografijom..."

I Antin sin, Ivan Vukušić je svoju dječačku zanesenost oblacima pretvorio u profesiju. Ivan pripada trećoj generaciji Vukušića, meteoroloških motritelja na Zavižanu. Osim ljubavi prema poslu Ivan je naslijedio i ljubav prema prirodi i ljudima. Ima dobro fotografsko oko, fotoaparat mu je gotovo uvijek pri ruci i njime hvata mnoge trenutke za vječnost. U ovom prilogu donosimo izbor fotografija Ivana Vukušića koje je snimio u okolici Gnijezda Vukušića podno Vučjaka.

Zavižan je posebno mjesto pod zvijezdama koje svakako treba posjetiti. Neka to bude jedna od Vaših novogodišnjih odluka - da ga posjetite (ako već niste), a ako ste već bili na Zavižanu da ga posjetite ponovo.

Većina informacija u ovom tekstu preuzeta je iz knjige "Zavižan između snijega, vjetra i sunca".