1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


DHMZ − partner i podrška srednjoškolcima u otkrivanju atmosfere

DHMZ, 30. 3. 2016. − S prostora Meteorološko-aerološkog opservatorija Zagreb - Maksimir (MAO Zagreb - Maksimir) DHMZ-a uspješno je lansiran balon s eksperimentima srednjoškolaca koji sudjeluju na natječaju Balon Stellar. Lansiranje je rezulat suradnje između DHMZ-a i udruge Tim Stellar koja organizira natjecanje.

DHMZ u sklopu svojih operativnih aktivnosti sa ciljem dobivanja uvida u stanje atmosferskih prilika na različitim visinama provodi radiosondažna mjerenja na dvije lokacije u Hrvatskoj: Zagreb-Maksimir (od 1955. godine) i Zadar Zemunik (od 2002. godine). Kroz višegodišnji rad profesionalnih djelatnika kojima je ovakav posao dio svakodnevice bilo je logično da se udruga obratila DHMZ-u za pomoć. DHMZ je omogućio stručnu podršku, prostor, vodik i pripremu balona za lansiranje.

Na pripremi i lansiranju balona 10. ožujka 2016. sudjelovali su djelatnici DHMZ-a i članovi udruge. Dejan Jukičić, motritelj MAO Zagreb - Maksimir, certificiran za rad s vodikom, napunio je i pripremio balon, a članovi udruge pripremili su eksperimente za lansiranje. Osim eksperimenata i telemetrijskih uređaja, s balonom je u stratosferu poletjela i HD video sonda koja je snimala fotografije i video leta balona. Prema podacima, balon je postigao cilj, stigao je do sredine stratosfere. Maksimalna visina koju je dostigao bila je 32200 m, a let je trajao 1 h 46 min i 24 s. Brzina kretanja balona bila je od 35 km/h u nižim slojevima atmosfere do preko 175 km/h u višim slojevima. Nakon pucanja balona, sonda i eksperimenti su se uz pomoć padobrana uspješno prizemljili u blizini Ludbrega. Prikupljene podatke prilikom leta balona sada obrađuju timovi učenika za svoj završni rad.

DHMZ podupire ovakva i slična praktična istraživanja u kojima sudjeluju mladi jer ih potiče na primjenu znanstvenih metoda u traženje odgovora te zaključivanju na temelju opažanja i istraživanja koje su proveli.

Let balonom sažet u 4 min i 16 s možete pogledati ovdje.

Slika 1. Priprema balona za lansiranje.
Slika 2. Balon je lansiran.
Slika 3. Let
Slika 4. Zagreb snimljen iz balona.
Slika 5. Medvednica sa zagorske strane.
Slika 6. Iznad oblaka.
Slika 7. Otvaranje padobrana.
Slika 8. Putanja balona.
Slika 9. Ekperimenti prizemljeni u blizini Ludbrega.
Slika 10. Ekipa DHMZ-a i Udruge Tim Stellar zaslužna za uspješno lansiranje.