1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


U parku Grič postavljen spomenik Andriji Mohorovičiću

DHMZ, 22. 4. 2022. - Tko si tu moralnu dužnost preuzme, da nešto bilježi, neka to ili u redu bilježi ili uopće neka ne bilježi. Bolje je ništa nego loše., naputak je Andrije Mohorovičića motriteljima kako motriti i unositi podatke.

Na Dan planeta Zemlje, točno u podne, u Parku Grič ispred rodne kuće Državnog hidrometeorološkog zavoda održana je svečanost otkrivanja spomenika Andriji Mohorovičiću, djelo akademskog kipara Nikole Džaje.

Andrija Mohorovičić (1857. – 1936.) geofizičar je svjetskog glasa i jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena. Bio je jedan od rijetkih znanstvenika koji su do svjetski relevantnog otkrića došli radeći u Hrvatskoj.

Od svojih samih radnih i znanstvenih početaka, Mohorovičić je prvenstveno bio usmjeren na meteorologiju. Njegov najveći doprinos je taj što je djelovanje meteorologije usmjerio na prikupljanje brojnih podataka te fizikalno tumačenje pojava. Ujedno je uvidio da se bez kvalitetnih i preciznih instrumenata ne može dobro obavljati motriteljski posao, zato je nabavljajući kvalitetne instrumente podignuo razinu meteoroloških postaja u Hrvatskoj jednaku onoj u Europi.

Po Andriji Mohorovičiću je nazvan diskontinuitet između Zemljine kore i plašta – najveća prirodna tvorevina na Zemlji. Godine 1970. njemu u čast nazvan je i krater polumjera 77 km na tamnoj strani Mjeseca, a 1996. asteroid br. 8422.

U najnovije vrijeme njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Merkuru, Veneri, Marsu i Mjesecu. Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu također nosi njegovo ime, kao i gimnazija u Rijeci, osnovna škola u Matuljima, te nekoliko ulica u hrvatskim gradovima.