1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Kalendar DHMZ-a za 2022.

DHMZ, 20. 12. 2021. - Više nije novost da najviše prijava na natječaj WMO za najbolju meteorološku fotografiju dolazi iz Hrvatske. Svake godine kalendar WMO, a od 2019. i kalendar DHMZ-a krase fotografije na kojima su zabilježene prirodne ljepote Hrvatske i vremenske prilike nad njom uhvaćene stručnim okom i mirnom rukom naših meteofotografa, iza kojih je često neprospavana noć zbog iščekivanja pravog trenutka.

Iako nam je to četvrti kalendar po redu niti ove godine nije bilo jednostavno odlučiti se za samo 12 fotografija koje će uljepšati naš obljetnički kalendar za 2022. godinu. Ponosni smo da su naši ovogodišnji finalisti: Boris Baran, Bruno Fantulin, Romeo Ibrišević, Šime Barešić, Miroslava Novak Hranjec, Mislav Bilić, Sandro Puncet, Daniel Pavlinović, Vesna Špoljar, Damir Rajle, Nikša Krešić i Branko Nađ. Fotografija Sandra Punceta Prekrasan kumulonimbus/Updraft koja krasi u našem kalendaru mjesec srpanj, krasit će i kalendar WMO-a za 2022. Dodajemo da su Šime Barešić i Danijel Pavlinović, autori u našem ovogodišnjem kalendaru dobili od WMO-a posebna priznanja za svoje fotografije (iako ne za iste fotografije koje smo mi odabrali).

U godini koje je pred nama Državni hidrometeorološki zavod obilježiti će 75 godina rada. Mnogo je toga ostvareno od 27. kolovoza 1947. otkada je Uredbom Vlade NR Hrvatske osnovana Uprava hidrometeorološke službe iz Hidrološkog zavoda i meteorološke službe koja je do tada bila u sklopu Geofizičkog zavoda sa sjedištem na Griču 3 u Zagrebu.

Naš rast i razvoj pratili ste i podržavali Vi, naši korisnici bez kojih uostalom to i ne bi bilo moguće. Pozivamo vas da pogledate galeriju pobjedničkih fotografija ili zavirite u naš kalendar ovdje. U kalendaru je 365 praznih rubrika za koje svi zajedno imamo priliku ispisati ih što bolje.

Dragi naši korisnici,

hvala vam na praćenju i podršci u naših prvih 75 godina.

Veselimo se budućim godinama našeg rasta i razvoja za vas!

Vaši DHMZ-ovci