1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Otvoren natječaj WMO-a za najbolje meteorološke fotografije

DHMZ, 13. 7. 2021. - Doba je godine kada Svjetska meteorološka organizacija (WMO) pokreće natječaj u kojem bira fotografije za svoj kalendar.

Tema ovogodišnjeg natječaja je Rano upozorenje i djelovanje. Hidrometeorološke i klimatske informacije za smanjenje rizika od katastrofa. Svi zainteresirani samostalno prijavljuju svoje radove direktno na stranicama WMO-a. Natječaj je otvoren do 15. rujna 2021., a rezultati će biti objavljeni 16. listopada 2021.

WMO očekuje visokokvalitetne umjetničke fotografije koje dočaravaju zadivljujuću ljepotu i snagu vremena i našeg okoliša te fotografije povezane s ovogodišnjom temom natječaja.

Prilikom odabira kombinirat će se glasovi s društvenih mreža te stručne komisije WMO-a (koju čine komunikacijski stručnjaci, fotografi i meteorolozi) te će se paziti na geografsku zastupljenost svih regija na Zemlji. Bit će izabrano 13 pobjedničkih fotografija - jedna za naslovnu stranicu kalendara i po jedna za svaki mjesec.

Pobjedničke fotografije WMO će objaviti na svojim mrežnim stranicama i na svojim profilima na društvenim mrežama. Od natječaja za WMO kalendar za 2015. godinu redovito su među pobjedničkim fotografijama fotografije hrvatskih autora (Danijel Pavlinović 2015.: naslovnica i mjesec svibanj te 2016., a 2017. uz Danijela Pavlinovića izabrane su fotografije Ivice Brlića i Zorana Stanka, 2018. finalisti su bili - ponovo Ivica Brlić, zatim Tin Juginović, Sandro Puncet i Ivan Stulić, 2019. Ana Ricov i Danijel Palčić, 2020. Aleksandar Gospić, Miroslava Novak Hranjec i ponovo Danijel Palčić, a 2021. Zrinka Balabanić i ponovo Sandro Puncet).

Autor može poslati nekoliko fotografija, ali samo jedna fotografija tog autora može biti objavljena u kalendaru. Ukoliko Vi kao autor dijelite svoje prijavljene fotografije na društvenim mrežama molimo koristite hashtag #WMOphoto. Kao i svake godine WMO će dodijeliti puno priznanja, ali novčanih nagrada neće biti. Prilikom ispunjavanja obrasca priložite željenu fotografiju i uz nju obavezno napišite kratko objašnjenje, lokaciju i vrijeme snimanja.

Svake godine na WMO-ov natječaj pristigne velik broj fotografija iz Hrvatske. Već tri godine DHMZ od tih fotografija bira favorite za svoj kalendar (2019., 2020., 2021.). Radujemo se vašem doprinosu i nadamo se da će i ove godine biti jednak (ili veći). Okrenite se oko sebe, uhvatite pravi trenutak, snimite ga i pošaljite na natječaj.

Sretno!

PDF dosad objavljenih kalendara DHMZ-a dostupan je ovdje.