1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Obnova jedinog fenološkog vrta u Hrvatskoj

Nužan preduvjet praćenja klimatskih utjecaja na biljke

DHMZ, 10. 10. 2023. - U suradnji s International Phenological Gardens of Europe (IPG) i Srednjom gospodarskom školom u Križevcima ove je godine DHMZ započeo obnovu Međunarodnog fenološkog vrta u Križevcima. Vrt je osnovala 1959. Uprava za hidrometeorološku službu NR Hrvatske (današnji DHMZ) nakon što je meteorološka postaja u Križevcima ušla u sustav državne mreže postaja (1954.). Jedini je fenološki vrt u Hrvatskoj i dio europske mreže od ukupno 90 fenoloških vrtova.

U vrtu se nalazi ekonomski i ekološki najznačajnije i najzastupljenije samoniklo i uzgojeno bilje kontinentalne Hrvatske. Sastoji se od vrta s autohtonim šumskim drvećem i grmljem, voćnjaka i vinograda, a pri njegovom osnutku posađene su 23 vrste s po tri stabla drveća i grmlja, a kako se do danas održalo tek 14 vrsta obnova je bila nužna i započela je ove godine.

Klonovi sadnica eliminiraju utjecaj nasljednih osobina

U prvoj fazi uklonjena su opasna stabla, a zatim su posađene mlade biljke. Sadnice drveća i grmlja donirao je International Phenological Gardens of Europe (IPG) iz Ingolstadta. IPG u svom rasadniku razmnožava klonove biljaka, te sadnice šalje fenološkim vrtovima u Europi. Genetski identičan materijal osigurava eliminiranje utjecaja nasljednih osobina, pa se mogu izdvojiti i pratiti okolišni i klimatski čimbenici koji utječu na razvoj biljke. Na osnovu dobivenih podataka o datumu pojave fenofaza (listanje, cvjetanje, dozrijevanje plodova, otpadanje lišća) istražuje se povezanost fenoloških ciklusa s vremenom i klimom, a sve zbog boljeg razumijevanja interakcija atmosfere i biosfere. Prikupljeni podaci šalju se u europsku fenološku bazu, te su dostupni za daljnju obradu i korištenje.

Uspješna suradnja sa Srednjom gospodarskom školom Križevci

Radovi sadnje obavljeni su u travnju u suradnji sa Srednjom gospodarskom školom Križevci. Učenici smjerova fitofarmaceut i agrotehničar u sklopu svoje stručne prakse obavili su pripremu staništa i sadnju 20 novih biljaka. Posadili su: hrast lužnjak, obična bukva, bagrem, sitnolisna lipa, cretne breze, trešnje, jarebike, vrbe, crna bazga, forzicija, smreke, obični bor i ariš.

Srednja gospodarska škola u Križevcima već dugi niz godina pomaže pri održavanju DHMZ-ovog Međunarodnom fenološkom vrtu. Učenici u vrtu, voćnjaku i vinogradu odrađuju svoju stručnu praksu te obavljaju gnojidbu, zaštitu biljaka, rezidbu, berbu... Ovo je uspješan primjer načina kako približiti znanost i obrazovati generacije koje dolaze tako se stvara stabilnu bazu za održivi odnos prema prirodi i okolišu što je u vrijeme života s klimatskim promjenama neophodno.

Slika 1. Sadnica vrbe (lat. Salix smithiana) s fenološkim vinogradom u pozadini (Autorica fotografije: Ivana Medved, DHMZ)
Slika 2. Učenici Srednje gospodarske škole Križevci, smjer agrotehničar s profesorima: Zlatom Gec, Danicom Marijan, Gordanom Bužićem i suradnicima u nastavi: Mariom Mikecom i Tihomirom Horvatom. (Fotografije preuzeta s Facebook stranice Srednje gospodarske škole u Križevcima uz dopuštenje nastavnika škole).