1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Sinjsko polje u snijegu

DHMZ, 10. 1. 2019. − Od utorka poslijepodne i jučer bilo je susnježice i snijega u dijelu Dalmacije, osobito u njezinoj unutrašnjosti gdje je ponegdje nastao snježni pokrivač, a zabijelilo se mjestimice uz obalu i na otocima.

Monika Vrgoč poslala nam je fotografije jučerašnjeg snježnog ugođaja u Sinju, gdje je u 7 h izmjerena visina snježnog pokrivača iznosila 15 cm, a danas, 10. siječnja u 7 h 13 cm.

Kako izgleda Sinjsko polje prekriveno snijegom pogledajte u galeriji slika na kraju ovog teksta.

Snježni pokrivač (pokrivenost tla) - ocjenjuje se na svim meteorološkim postajama DHMZ-a i bilježi u dnevnike motrenja iz kojih se podaci unose u računalo. Korisničkim se programima određuje broj dana sa snijegom, početak i završetak pojava snijega na tlu i sl.

Visina snježnog pokrivača - određuje se snjegomjernim letvama na svim meteorološkim postajama DHMZ-a. S glavnih meteoroloških postaja podaci se meteorološkim porukama prosljeđuju u nacionalnu i međunarodnu razmjenu. Podaci se unose u računalo, provjeravaju i arhiviraju. U okviru automatskih postaja visina snijega može se kontinuirano pratiti laserskim senzorima.

Motriteljski termini su 7 h i 19 h (06 UTC i 18 UTC). U iznimnim vremenskim uvjetima mjerenja se vrše i u terminu 13 h (12 UTC).