1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Začetnica humane biometeorologije

DHMZ, 8. 7. 2019. − Na današnji dan prije 18 godina je umrla Nada Pleško, začetnica humane biometeorologije u Hrvatskoj. Diplomirala je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu te je na istom fakultetu doktorirala 1986. s temom Fizikalne karakteristike atmosfere kontinentalnog dijela Hrvatske značajne za humanu biometeorologiju. To je ujedno bio prvi doktorat u Hrvatskoj iz tog područja. Za biometeorologiju se počela zanimati ponukana svojim zdravstvenim stanjem. Najprije je privatno počela surađivati s mnogim liječnicima kako bi pronašla uzroke svoje bolesti. Ubrzo je spojila je vlastitu potrebu i svoja stručna znanja te je uočila sponu između bolesti i vremena.

Začetnica je liječenja klimoterapijom, odnosno kako je ona to nazivala zdravi odmor, a to je i objasnila u svom radu Klimatoterapijske znanstveno-turističke mogućnosti Republike Hrvatske.

Aktivno se bavila popularizacijom biometeorologije i često je držala znanstveno popularna predavanja. Njen uloženi trud i znanja bili su ključan preduvjet uvođenja biometeorološke prognoze u Hrvatskoj.

Nada Pleško cijeli je svoj radni vijek (36 godina) provela u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Autorica je mnogih znanstvenih i stručnih članaka u domaćim i stranim časopisima. Koautorica je priručnika za one koji boluju od astme i bronhitisa - Astma i kronični bronhitis. Jedna je od autorica knjige Meteorologija za korisnike koja je napisana s ciljem da se korisnicima olakša svakodnevna upotreba meteoroloških podataka kako bi se s njima služili na ispravan način, bez obzira trebaju li im podaci radi zdravlja ili radi planiranja i izvođenja pojedinih aktivnosti u privatne ili poslovne svrhe.

Nada Pleško bila je vrlo omiljena u svojih suradnika, znanaca i prijatelja. Svima su godili njezina vedrina, otvorenost, dobronamjernost i smisao za šalu, koji su pomagali i njoj i drugima u njezinoj okolini pri svladavanju životnih teškoća, zapisao je Milan Sijerković u svojoj knjizi Hrvatski vremenoslovci.

Cjelovita bibliografija dr. sc. Nade Pleško (rođ. Štrok) dostupna je ovdje.