1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


WMO natječaj za najbolje meteorološke fotografije

VAŽNO! Produžen rok za dostavu fotografija na natječaj za WMO kalendar za 2021. godinu. Novi rok je 27. rujan 2020.
(Izmjena: 18. 9. 2020.)

DHMZ, 7. 9. 2020. - Kao i prošlih godina Svjetska meteorološka organizacija (WMO) raspisala je natječaj za najbolje meteorološke fotografije. Natječaj je otvoren do sredine rujna (15. rujna 2020.) i pobjedničke fotografije bit će objavljene u kalendaru WMO-a za 2021. godinu. Ovogodišnja tema je Ocean – naša klima i vrijeme.

Svjetski ocean pokriva 70 % površine Zemlje i izvor je mnogih važnih resursa. Glavni je pokretač vremena i klime te pohranjuje više od 90 % viška topline generirane ljudskim aktivnostima.

Ocean pruža i beskrajnu fascinaciju i inspiraciju za fotografije. Majstori fotografije znaju kako pokazati njegovu nevjerojatnu ljepotu, snagu i krhkost. Stoga je za očekivati da će biti puno prijavljenih fotografija oceana, kao i njegovog učinka na našu klimu i vrijeme te hidrološki ciklus. Mogućnosti su zaista beskrajne.

Pandemija COVID-19 uzrokovala je neočekivane preokrete i možda nam zauvijek mijenja život na koji smo navikli. Ono što također pruža je prilika za razmišljanje o tome kako možemo učiniti više za zaštitu okoliša i planeta te za bolji ekonomski oporavak.

Mnogi su ljudi komentirali da su tijekom lockdowna bili svjesniji i zahvalniji ljepoti našeg prirodnog okruženja te imali veliku potrebu za odlaskom u prirodu, što ne iznenađuje jer smo njezin nerazdvojni dio.

A sada - zatvorite oči i odlutajte na svoje omiljeno mjesto u prirodi. Imate li fotografiju tog mjesta? Ako imate, možda je baš ta fotografija jedna od onih koje će biti odabrane za novi kalendar WMO a i/ili DHMZ-a, naravno - ako se prijavite na natječaj. Od kada je WMO započeo ovaj natječaj (2014.) veliki broj fotografije stiže baš iz Hrvatske što je nas u DHMZ-u motiviralo da izdamo svoj kalendar. Fotografije odbiremo između fotografija s motivima iz Hrvatske koje pristignu na natječaj WMO-a i koje nam nakon svog izbora WMO ustupi. Zainteresirani?

Da, Hrvatska nije na oceanu, ali ima najljepše more na svijetu – Jadransko more, a ono je dio oceana. Prilikom odabira fotografija podsjetite se da ocean utječe na klimu, vrijeme, hidrološki ciklus…

Sretno! Veselimo se vašim fotografijama.

Kalendar DHMZ-a za 2019. dostupan je ovdje, a za 2020. ovdje.