1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Kalendar WMO-a za 2020: Troje veličanstvenih iz Hrvatske

DHMZ, 2. 10. 2019. - Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je konačan izbor od 14 fotografija za svoj kalendar za 2020. među kojima su tri iz Hrvatske. Autori fotografija iz Hrvatske su (abecednim redom) Aleksandar Gospić, Miroslava Novak te Danijel Palčić (drugu godinu za redom) i ovim putem im čestitamo.

Tri fotografije iz Hrvatske

Klima i voda, slogan je Svjetskog meteorološkog dana 2020., a ujedno i tema fotografskog natječaja WMO-a na koji je do 14. kolovoza 2019. pristiglo iz cijelog svijeta preko 1100 fotografija – najviše do sada. WMO je izbor proveo u dva kruga. U prvom je ocjenjivački sud odabrao 75 fotografija i dao ih na direktno glasanje putem društvenih mreža. I ovdje je zastupljenost autora iz Hrvatske bila velika – čak njih 11:

Ivica Brlić Tranquility on the Sava River
Josip Čoklica Waterfall
Franceska Delbianco Lightening Storm
Aleksandar Gospić Gone with Bora
Romeo Ibrišević Good Water
Romeo Ibrišević Plitvice Straight Line
Miroslava Novak Two Rainbows
Danijel Palčić Sunset Lenticular Clouds
Danica Sičić Stormy Stobreč
Nataša Šafar Frozen
Božan Štambuk Thundering Reflection

Navedene fotografije su ujedno direktnim glasanjem dobile najviše ocjena Sviđa mi se. Broj pristiglih fotografija iz Hrvatske kao i broj direktnih glasova svjedoče koliko je velika hrvatska zajednica ljubitelja meteorologije.

Iako je u drugom krugu ocjenjivački sud WMO-a uzeo u obzir ocjene na društvenim mrežama, umjetnički dojam te maštu, morao se rukovoditi i načelom geografske zastupljenosti što je razlog zašto su u kalendaru samo tri fotografije iz Hrvatske.

Kalendarom za 2020. godinu WMO će obilježiti i svoju 70. godišnjicu. Kao i prošle te pretprošle godine očekujemo da nam WMO ustupi svoj direktorij Croatia u kojem se nalaze fotografije s motivima iz Hrvatske, a iz kojeg ćemo mi napraviti izbor za DHMZ kalendar za 2020.