1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Natječaj za najbolje meteorološke fotografije oblaka

DHMZ, 1. 6. 2016.Svjetska meteorološka organizacija (WMO) raspisala je natječaj za najbolju meteorološku fotografiju, a kao i prošlih godina, najboljih 13 fotografija uljepšavat će novi WMO kalendar. Tema ovogodišnjeg natječaja su oblaci, a to je ujedno i tema kojoj će biti posvećen i Svjetski meteorološki dan 2017. Tom prigodom će WMO predstaviti novo izdanje Međunarodnog atlasa oblaka[1], koje će uključivati nove tipove oblaka[2].

Fotografije pristigle na natječaj ocjenjivat će stručni žiri sastavljen od meteoroloških eksperta i profesionalnih fotografa. Fotografije trebaju biti tehnički kvalitetne, izvorne i inovativne, te snimljene u raznim dijelovima svijeta. U procesu odabira imat će prilike sudjelovati i Facebook obožavatelji i to za fotografije koje su ušle u uži izbor, no konačnu odluku donijet će stručni žiri. Pobjedničke fotografije, osim što će biti objavljene u WMO kalendaru za 2017. godinu, bit će dostupne i na mrežnim stranicama WMO-a u Flickr galeriji, na Instagramu te Facebook stranici WMO-a.

Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2016., a rezultati će biti objavljeni do 15. rujna 2016.

Prošlogodišnje pobjedničke fotografije, možete pogledati ovdje. U nastavku možete pogledati prekrasne fotografije Daniela Pavlinovića iz Hrvatske uvrštene u WMO kalendar za 2015. i 2016. godinu.

Slika 1. Naslovna slika WMO kalendara za 2015. Naslov fotografije: Stop Melting Ice, autor: Daniel Pavlinović
Slika 2. Slika za lipanj WMO kalendara za 2015. Naslov fotografije: Weather Strikes Back, autor: Daniel Pavlinović
Slika 3. Slika za prosinac WMO kalendara za 2016. Naslov fotografije: Signs, , autor: Daniel Pavlinović

[1] WMO tijekom 2016. namjerava završti reviziju Međunarodnog atlasa oblaka. Važeći Međunarodni atlas oblaka WMO-a ima dva dijela/knjige. Prvo izdanje ovog atlasa bilo je 1957. godine. Prvi dio predstavlja Priručnik za opažanje oblaka i drugih meteora, a drugi dio je atlas oblaka s preko 200 fotografija oblaka i određenih meteora (vrste oborine, rosa, mraz, duga, svjetlosne pojave u atmosferi...). Revidirano izdanje atlasa iz 1975. prevedeno je na hrvatski jezik i dostupno u PDF-u putem mrežnih stranica DHMZ-a na sljedećim poveznicama:
- prvi dio: Altas oblaka VOL I
- drugi dio: Altas oblaka VOL II

[2] U sklopu pripreme novog izdanja Međunarodnog atlasa oblaka vodi se i rasprava međunarodnog stručnog tima o uvođenju nove klasifikacije oblaka u atlas. U ovu klasifikaciju uvrstila bi se nova vrsta oblaka Volutus (lat. volutus što znači zarolan). Također se predlaže i neki novi tzv. specijalni/posebni oblaci poput Homogenitus (od lat. homo čovjek i lat. genitus što znači nastao), a koji bi uključivali kondenzacijske tragove tzv. Contrails (oblaci koji su nastali proslaskom zrakoplova).
Novim izdanjem Međunarodnog atlasa oblaka WMO želi ponuditi pristupačan sadržaj u digitalnom formatu, koji će biti mjerodavan i bogat izvor podataka koristan svim ljubiteljima oblaka, meteorolozima i amaterima.