1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Natječaj za najbolju meteorološku fotografiju

DHMZ, 15. 5. 2015. - Svjetska meteorološka organizacija (WMO) raspisala je natječaj za najbolju meteorološku fotografiju. Slikama prikupljenim na natječaju želi se ilustrirati realnost klimatskih promjena. Rastu temperature zraka i mora kao rezultat prisutnosti povećanih koncentracija stakleničkih plinova (osobito ugljikovog dioksida) u atmosferi koji zadržavaju toplinu. Raste učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih prilika osobito toplinskih valova. Bez hitne akcije kojom će se smanjiti emisije ugljikovog dioksida taj trend rasta će se ubrzati.

Najbolje fotografije prikupljene na natječaju bit će objavljene u kalendaru WMO-a za 2016. godinu, mrežnim stranicama i Flickr galeriji WMO-a, te na Facebook stranici WMO-a. Iako nema dobne granice za prijavitelje posebno se na sudjelovanje pozivaju mladi. Također ovim se natječajem želi istaknuti geografska raznolikost Zemlje.

Natječaj je otvoren do 29. lipnja 2015., a rezultati će biti objavljeni do 15. rujna 2015.

Prošlogodišnje pobjedničke fotografije, među kojima su čak dvije koje je snimio fotograf iz Hrvatske Daniel Pavlinović, možete pogledati ovdje.