1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


METMONIC: Podaci radara na Pelješcu dostupni javnosti

DHMZ, 29. 11. 2022. - Završetkom testnog rada radarskog uređaja na lokaciji MRC Uljenje na poluotoku Pelješcu radarski podaci za jug Hrvatske dostupni su javnosti.

Na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana antena i kupola bile su instalirane 19. listopada 2022. nakon čega su započeli završni radovi i testni rad radarskog uređaja.

Od danas C-band Doppler meteorološki radar na vrhu Uljenje na Pelješcu započeo je radom te je time po prvi put u povijesti cjelokupni teritorij Hrvatske, uključujući hrvatsku obalu, more i otoke, pokriveno radarskim mjerenjima.

Bolje razumijevanje stanja atmosfere južne Dalmacije dugotrajna je želja hrvatskih meteorologa koja je početkom rada ovog radarskog uređaja konačno i ostvarena.

Svi korisnici usluga DHMZ-a radarskim mjerenjima mogu pristupiti putem svojih mobilnih uređaja ili računala i time, ne samo bolje planirati svoje svakodnevne aktivnosti, nego i procijeniti koliko je neki opasni vremenski sustav udaljen od njih te donijeti pravovremenu odluku o svojoj sigurnosti.

Trenutno je u funkciji 5 radarskih uređaja na lokacijama MRC Gradište, MRC Bilogora, MRC Goli, MRC Debeljak i MRC Uljenje. Do kraja trajanja projekta u funkciji će biti i radar na lokaciji MRC Puntijarka. Zajedničkim radom 5 meteorološko oceanografskih plutača koje su usidrene ovog ljeta duž Jadranskog mora te dvije visinske postaje u Slavoniji i Istri te nakon završetka instalacije osjetnika na više od 400 lokacija prizemnih postaja, ovim projektom će se uspostaviti suvremeni meteorološki motriteljski sustav.

Projektom modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC kojeg provodi DHMZ dodatno će se unaprijediti sustav ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete. Time će DHMZ dati dodatnu podršku razvoju gospodarstva, turizma, ribarstva te nautizma kao i prilagodbi na klimatske promjene.

Ukupna procijenjena vrijednost troškova projekta METMONIC je 343.914.506,50 HRK od čega se 85% odnosno 292.327.330,52 HRK financira iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija dok 15% nacionalne komponente u iznosu od 51.587.175,98 HRK sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.