1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Svečano predstavljen VEPAR - projekt kojim će se umanjiti rizici od poplava

DHMZ, 27. 7. 2021. - Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod jučer su u Zagrebu svečano obilježili početak provedbe zajedničkog strukturnog projekta VEPAR - Projekt unapređenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj. Projekt je vrijedan 250.100.545,00 kn, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i nacionalnih izvora (15 %). Nositelj projekta su Hrvatske vode, a projektni partner DHMZ.

Projekt je pokrenut s ciljem prevencije katastrofalnih poplavnih događaja. Kroz 11 potprojekata, modernizirati će hidrološka mreža postaja, osigurat će se i sistematizirati dosad nedostajući podaci vezani za slivove, vodotoke, regulacijske i zaštitne vodne građevine, modernizirati i dograditi mreža hidroloških mjernih postaja, poboljšati prognostički modeli, izraditi i poboljšati studije upravljanja rizicima od poplava, nabaviti potrebna oprema za provedbu mjera obrane od poplava te educirati i informirati javnost.

Na svečanosti otvaranja održanoj u Hrvatskim vodama u Zagrebu nazočili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik direktora Hrvatskih voda, Valentin Dujmović, glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek te stručnjaci iz vodnoga gospodarstva.

Ovo je važan strateški projekt u vidu borbe s klimatskim promjenama, a posebno u vidu zaštite od poplava. Projekt je samo dio svih projekata kojima se Republika Hrvatska, koristeći sredstva iz fondova Europske unije, pokušava boriti s rizicima od klimatskih promjena. Važno je spomenuti da smo u razdoblju 2014. do 2021. ugovorili milijardu i 400 milijuna kuna vrijednih projekata po pitanju zaštite od klimatskih promjena, upravljanja rizicima i katastrofama. – istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, naglasio je da Hrvatska spada u tri europske zemlje koje su najviše izložene klimatskim promjenama, što se najviše odnosi na posljedice poplava, pa su ovakvi projekti iznimno važni i dodao: U Hrvatskoj je danas pokriveno otprilike 77 % stanovnika zadovoljavajućim sustavom obrane od poplava. Do 2023. taj postotak planiramo povećati na 87 %, a u trećem desetljeću ovog stoljeća planiramo cjelokupno stanovništvo Hrvatske pokriti odgovarajućim mjerama sustava obrane od poplava.

Na cijelom teritoriju Republike Hrvatske potrebno je jednako upravljanje rizicima od poplava, a negrađevinskim mjerama Projekta unaprijedit će se Vodno-Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja – VEPAR.

U suradnji s DHMZ-om ćemo obnoviti gotovo 600 vodomjernih postaja, koje će u svakom trenutku davati podatke o stanju vodostaja na 600 mjesta, a koje su od velike važnosti da bismo na vrijeme poduzeli aktivnosti, a kojih nije bilo 2014. godine naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Predstavljajući ulogu Državnog hidrometeorološkog zavoda u projektu VEPAR, Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a zaključila je: Naša misija u ovom društvu je praćenje vremena, voda, klime, tla i analize pomoću kojih ćemo na vrijeme upozoriti cjelokupno društvo. Očekujemo da će ovaj projekt dovesti do poboljšanja i unapređenja numeričkih i matematičkih modela za prognozu poplava. Izuzetno nam je drago što će to rezultirati još jednim kvalitetnim proizvodom za Republiku Hrvatsku i dobrobit svih građana.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt VEPAR potpisan je 6. rujna 2019., planirano trajanje projekta je četiri godine, do kolovoza 2023.