1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


DHMZ postao članom EuroGOOSa

DHMZ, 26. 5. 2015. - Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je 23. svibnja 2015. primljen u članstvo Europske asocijacije za operativnu oceanografiju (EuroGOOS) na godišnjoj sjednici EuroGOOS-a održanoj u Brusselu.

EuroGOOS je međunarodna neprofitna organizacija koja se bavi operativnom oceanografijom na području Europe a u kontekstu Svjetskog sustava za motrenje oceana (Global Ocean Observing System - GOOS), dijela Međunarodne komisije za oceanografiju UNESCO-a (IOC GOOS). EuroGOOS okuplja 37 institucija iz 18 država Europe koje se bave istraživanjima mora te operativnom oceanografijom. Cilj je ovog djelovanja zajednički za sve članove a očituje se u poboljšanju kvalitete i smanjivanju troškova u radu operativnih oceanografskih službi na državnom, regionalnom i svjetskom nivou, priskrbljujući tako podatke za široku grupu korisnika. Ujedno, EuroGOOS omogućuje kvalitetniju prezentaciju svojih članova prema Europskoj Komisiji i drugim tijelima Europske Unije.

Osim na europskoj razini, DHMZ je pokrenuo i aktivnosti pridruživanja regionalnim asocijacijama vezanim uz operativnu oceanografiju. Tako je na 3. skupštini Regionalne asocijacije za operativnu oceanografiju na Mediteranu (MonGOOS), održanoj od 26. do 28. listopada 2014. godine u Lecce (Italija), DHMZ primljen u članstvo MonGOOSa. Kao sljedeći korak očekuje se povezivanje meteoroloških i oceanografskih aktivnosti na Jadranu kao dio MonGOOS i AMMC akcija, kao i zajedničke aktivnosti na EU inicijativama u Jadransko-Jonskoj regiji.

Regionalne asocijacije za operativnu oceanografiju na Mediteranu u okviru Svjetskog sustava za motrenje oceana (MONGOOS) utemeljena je 2012. godine kao bi unaprijedila razvoj operativne oceanografije na Sredozemlju pa tako i u zemljama istočnog Jadrana. Tako se države poput Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije aktivno uključuju u rad MONGOOSA, prije svega na zadacima operativne oceanografije u svrhu razmjene oceanografskih i drugih srodnih motriteljskih podataka. I Regionalni pomorski meteorološki centar (RPMC) za područje Jadrana (Adriatic Marine Meteorological Centre, AMMC) svoje aktivnosti bazira upravo na komplementarnosti i integraciji sa već postojećim sustavima u zemljama partnerima.

MONGOOS predstavlja stabilnu platformu za rad EuroGOOS-a i GOOS-a Afrika unutar koje se razvijaju dužnosti i aktivnosti za područje Sredozemlja, te koja pridonosi suradnji s GOOS-om Crno more i ostalim inicijativama GOOS-a na međunarodnom nivou.

Slika 1. Potpisivanje ugovora s MONGOOSom
Slika 2. Sjednica EuroGOOSa