1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


38. Međuvladin panel o klimatskim promjenama započeo u japanskom gradu Yokohama

Prihvaćanje izvješća o utjecajima, prilagodbi i ranjivosti na klimatske promjene

DHMZ, 26. 3. 2014. - Zasjedanje 38. Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC ) započelo je jučer uz nazočnost predstavnika vlada i znanstvenika u japanskom gradu Yokohami. U sklopu petodnevnog sastanka bit će završeno i usvojeno Izvješće o procjeni utjecaja klimatskih promjena na ljude i prirodu, mogućnostima prilagodbe i međudjelovanju između klimatskih promjena, ostalih rizika i prilika za budućnost.

Sastanak Radne skupine II predstavlja vrhunac četiri godine rada stotine stručnjaka koji su doprinijeli Procjeni. U sklopu tog sastanka obavit će se konačna provjera i odobriti sažetak za donositelje politika, koji je ujedno prilog zbirnom IPCC-ovom 5. Izvješću o procjeni promjena klime, Na sastanku će se također prihvatiti cjelokupno izvješće Radne skupine II. Prvi dio izvješća, koji je pripremila Radna skupina I, završen je u rujnu 2013. godine, a bavi se uzrocima i dokazima vezanima uz klimatske promjene.

Izvješće o procjeni ublažavanja klimatskih promjena, završit će Radna skupina III u travnju ove godine, dok će cjelokupno 5. Izvješće o procjeni promjena klime biti završeno objedinjavanjem izvješća radnih skupina u listopadu ove godine.