1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


METMONIC: Generacijska prilika koju nismo smjeli propustiti

DHMZ, 25. 11. 2022. - U Zagrebu, 24. studenoga 2022. održala se treća po redu radionica Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC kojoj je cilj upoznati suradnike, korisnike te lokalnu zajednicu sa svrhom i dosad ostvarenim rezultatima projekta, kao i o prednostima upotrebe najnovijih uređaja i osjetnika koji će utjecati na dodatno povećanje kvalitete usluga i proizvoda DHMZ-a.

Na zagrebačkoj METMONIC radionici okupilo se više od 130 sudionika, a pored glavne ravnateljice DHMZ-a , dr. sc. Branke Ivančan – Picek, zamjenika glavne ravnateljice, dr. sc. Ivana Güttlera, voditelja projekta METMONIC, mr. sc. Stjepana Ivateka-Šahdana te voditelja komponenti projekta, radionici su prisustvovali i voditelji glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a te predstavnici Hrvatske elektroprivrede, Vodoopskrbe i odvodnje (Zagrebački holding), Grada Zagreba, Hrvatskih voda, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Ravnateljstva civilne zaštite Ministartsva unutarnjih poslova, Hrvatskih autocesta, Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Fonda za zaštitu okoliša, Agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatskog meteorološkog društva, Šumarskog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

DHMZ se upustio u jednu avanturu koja se zove Projekt modernizacije i automatizacije naše meteorološke mreže - METMONIC. Ta avantura još traje, iako smo sada u puno mirnijim i stabilnijim vremenima. Na samom početku projekt je bio jedinstven i suočavali smo se s mnogo problema koji su nas u samoj toj provedbi kočili. Prije svega radilo se o ishođenju više od 400 suglasnosti, dozvola, rješavanja pravno imovinskih papira za svaku od naših lokacija, rekla je u svom uvodnom obraćanju glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Istaknula je kako su prvi rezultati projekta već vidljivi te se zahvalila potpornim službama DHMZ-a koji su rješavanjem početnih izazova uspjeli izgraditi još učinkovitiji administrativni sustav DHMZ-a te privesti projekt METMONIC u sigurne vode prema kraju.

Ovaj izuzetno veliki izazov koji je stajao pred svima nama bio je jedna generacijska prilika koju nismo smjeli propustiti i ja se nadam da ovi rezultati koje ćete danas vidjeti pokazuju da smo na najboljem putu uspješnog privođenja projekta kraju, zaključila je u svom uvodnom govoru glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Voditelj projekta METMONIC, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan, tijekom svoje prezentacije, okupljene je podsjetio na najvažnije komponente projekta poput opremanja i unaprjeđenja umjernog meteorološkog laboratorija i nabavu sofisticiranog ICP MS za praćenje opterećenja ekosustava elementima u tragovima. Projekt METMONIC također će rezultirati modernizacijom i proširenjem meteorološke motriteljske mreže (mjerne postaje na više od 400 lokacija diljem Hrvatske) koja uključuje postavljanje 6 novih radarskih uređaja (od čega su 3 radara na novim lokacijama uz Jadran) i 5 meteorološko oceanografskih plutača razmještenih duž Jadranskog mora. Sve aktivnosti projekta odvijaju se sa svrhom omogućavanja kvalitetnog i pouzdanog praćanja vremena, klime i klimatskih promjena te kako bi se ostvarili preduvjeti za razvoj novih sustava ranih upozorenja na elementarne nepogode i povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života kao i materijalnih dobara.

Završetkom projekta METMONIC uspostavit će se suvremena i kvalitetna mreža automatiziranih meteorološko motriteljskih mjernih postaja koja će omogućiti sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske.
Sve će to rezultirati, ne samo dodatnim unaprjeđenjem usluga i proizvoda, nego i učinkovitijim izvršenjem najvažnijih zadaća koje DHMZ ima u današnjem društvu: zaštiti života i sigurnosti građana, podrške gospodarskom razvoju te prilagodbe Hrvatske klimatskim promjenama.
Ukupna procijenjena vrijednost projekta METMONIC je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %).