1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Kvaliteta podataka temelj je svih naših aktivnosti

DHMZ, 24. 11. 2022. - Motritelji DHMZ-a iz svih dijelova Hrvatske okupili su se u Zagrebu na Savjetovanju voditelja glavnih meteoroloških postaja.

Od 22. do 23. studenoga 2022. imali su priliku međusobno, ali i s kolegama meteorolozima i ostalim stručnjacima DHMZ-a koji koriste podatke, razmijeniti znanja i iskustva te sudjelovati na radionicama. Motritelji su na Savjetovanju slušali zanimljiva predavanja na kojima su saznali na koje se sve načine primjenjuju podaci motrenja na GMP-ovim za proizvode i usluge koje DHMZ pruža svojim korisnicima. Savjetovanje je ujedno i prilika da se motritelji upoznaju s kolegama iz drugih odjela, službi i sektora DHMZ-a te saznaju malo više o njihovom radu i međusobnom utjecaju.

Vodeći računa o kvaliteti podataka, u DHMZ-u je uvijek velika pažnja posvećivana odgovarajućoj edukaciji i osposobljavanju motritelja u skladu s naputkom Andrije Mohorovičića, Tko si tu moralnu dužnost preuzme, da nešto bilježi, neka to ili u redu bilježi ili uopće neka ne bilježi. Bolje je ništa nego loše.

Savjetovanja DHMZ-ovih voditelja glavnih meteoroloških postaja (GMP) svoju tradiciju imaju od daleke 1953. godine te im je svrha utvrđivanje postojećih, ali i usvajanje novih znanja na području meteoroloških motrenje. Ujedno je to prilika da se kolege koje međusobno surađuju na daljinu, upoznaju uživo te rasprave o izazovima s kojima se susreću i kako ih rješavaju.

Od 2014. godina, pored motritelja DHMZ-a, na Savjetovanjima sudjeluju i voditelji meteoroloških postaja zračnih luka Republike Hrvatske koji su zaposlenici Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Podaci postaja HKZP-a također se prikazuju na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Sve to bitno doprinosi daljnjem poboljšanju motriteljskog rada, a samim time i kvalitete meteoroloških odnosno klimatoloških podataka.

Nakon uvodnih obraćanja glavne ravnateljice DHMZ-a, dr. sc. Branke Ivančan-Picek i zamjenika glavne ravnateljice DHMZ-a, dr. sc. Ivana Güttlera o ključnim projektima modernizacije, a posebice strategiji motriteljskog sustava i njegovoj budućnosti, uslijedila su predavanja i radionice u kojima su tijekom dva dana održavanja Savjetovanja sudionici imali priliku čuti informacije koja će im pomoći u daljnjem unaprijeđenu motriteljskog posla.

GMP-ovi su postaje s dva do pet profesionalnih meteoroloških motritelja, zaposlenika DHMZ-a, koje imaju ograđeno motrilište i radni prostor (najčešće samostalni objekt) i obavljaju tijekom 24 sata motrenja i registraciju većine meteoroloških elemenata (vidljivost, naoblaka, brzina i smjer vjetra, vlažnost zraka, tlak zraka, temperatura zraka, pojave, stanje mora, visina snijega, trajanje sijanje Sunca...). Motriteljski posao obavljaju prema standardima Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Meteorološki podaci opaženi i izmjereni na GMP-ovima svakodnevno, svaki sat, osim korisnicima u Hrvatskoj, odlaze i u međunarodnu razmjenu u WMO globalnu mrežu i Mrežu europskih meteoroloških službi (EUMETNET - The Network of European Meteorological Services) čiji je DHMZ član, a u svrhu analize i prognoze stanja Zemljine atmosfere te proučavanja vremena i klime.