1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Radionica o klimatskim primjenama u Panonskom bazenu

DHMZ, 24. 11. 2015. - Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku je od 9. do 11. studenog 2015. održana međunarodna GEWEX radionica o klimatskim sustavima u Panonskom bazenu. Radionicu su organizirali Državni hidrometeorološki zavod, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku i Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svrha radionice bila je kroz tematska predavanja i diskusije procijeniti potencijalne mogućnosti pokretanja novog regionalnog hidroklimatskog projekta na području Panonskog bazena tzv. PannEx. Atmosferski procesi, vodeni resursi, interakciji između vegetacije, tla i atmosfere, postojeća struktura, udruživanje i baze podataka bile su glavne teme na radionici. Posebno je naglašen utjecaj meteoroloških i klimatskih procesa na proizvodnju hrane u državama na području Panonskog bazena. Na radionici je zaključeno da postoji jasan interes nastavka suradnje na ovoj inicijativi koja bi trebala rezultirati financiranim istraživačkim projektima.

Na radionici je sudjelovalo 60-ak stručnjaka iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Rumunjske, Slovačke, Češke, Austrije, Francuske i Španjolske. Predavanja i posteri predstavljeni na radionici dostupni su: ovdje.

Projekt GEWEX (Global Energy and Water Exchanges Project) pokrenut je s ciljem motrenja, razumijevanja i modeliranja hidroloških ciklusa i tokova energije u atmosferi i na površini Zemlje. GEWEX čini umrežena grupa znanstvenika koja istražuje hidrološki i energetske cikluse i prikuplja informacije koje će pomoći u predviđanju promjena klime na Zemlji. Međunarodni GEWEX projektni ured (IGPO) podržava ove aktivnosti planiranjem sastanaka, provodi ciljeve istraživanja, i izdaje kvartalno bilten kojim informira GEWEX zajednicu. Detaljnije informacije o GEWEX-u mogu se pronaći ovdje.