1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Potpisan novi ugovor o suradnji europskih meteoroloških i hidroloških službi

DHMZ, 23. 11. 2018. - Ravnatelji 31 europske meteorološke i hidrološke službe okupljene u udruženju EUMETNET na 21. godišnjoj skupštini potpisali su novi ugovor o suradnji. Skupština je održana od 21. do 23. studenoga 2018. u Zagrebu u organizaciji DHMZ-a.

Na sastanku je usvojen radni i financijski plan za novo petogodišnje razdoblje (2019. – 2023.) za aktivnosti koje provode članice EUMETNET-a. Neke od aktivnosti koje meteorološke i hidrološke službe provode u okviru EUMETNET udruženja su izrada upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave (portal METEOALARM u sklopu projekta EMMA), klimatski program, suradnja za razmjenu radarskih podataka (OPERA), koordinacije za numeričke prognoza vremena (C- SRNWP) i dr.

Prvi dan sastanka, 21. studenoga 2018. održana je i 47. generalna skupština ECOMET-a (Europska ekonomska interesna organizacija nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) na kojoj su ravnatelji dogovorili i usuglasili raspoloživost meteoroloških i hidroloških podataka te suradnju s privatnim sektorom.