1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Modernizacija DHMZ svrstava među najmodernije službe u ovom dijelu Europe

DHMZ, 15. 9. 2022. - Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Petteri Taalas, boravio je danas, 15. rujna 2022., u radnom posjetu Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) gdje je razgovarao s glavnom ravnateljicom DHMZ-a, Brankom Ivančan-Picek, njezinim zamjenikom, Ivanom Güttlerom, načelnicima sektora i voditeljima samostalnih službi DHMZ-a te potpisao Sporazum o razumijevanju između WMO-a i Savske komisije.

Tijekom radnog posjeta glavni tajnik WMO-a, Petteri Taalas pobliže se upoznao s tri ključna strateška projekta modernizacije METMONIC, AIRQ, VEPAR kojima DHMZ modernizira sve tri motriteljske mreže: meteorološku, hidrološku te mrežu za praćenje kvalitete zraka.

Najopsežnijim projektom METMONIC uspostavlja se moderan sustav meteorološkog motrenja i osigurava pokrivenost cjelokupnog područja Hrvatske radarskim mjerenjima te mreža meteorološko-oceanografskih plutača, kao i mreža automatskih meteoroloških postaja. Sve navedeno omogućit će još bolju podršku DHMZ-a održivom i gospodarskom razvoju Hrvatske te svim vitalnim službama u zaštiti života, dobara i okoliša informacijama o vremenu, klimi, vodama i kvaliteti zraka. Time i naša najvažnija nadležnost, a to je izdavanje upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave, dobiva novo značenje i daje posebnu odgovornost prema generacijama koje dolaze, istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan-Picek.

U vremenu klimatskih promjena negativni trendovi meteoroloških i hidroloških ekstrema i pojava nastavit će se u idućim desetljećima. Ulaganje u sustave ranog upozorenja jedan je od najučinkovitijih načina prilagodbe klimatskim promjenama, stoga je DHMZ u pravom trenutku pokrenuo ovu povijesnu modernizaciju koja ga svrstava među najmodernije nacionalne službe u ovom dijelu Europe, rekao je glavni tajnik WMO-a, Petteri Taalas i dodao: Samo polovica od 193 članica Svjetske meteorološke organizacije trenutačno ima uspostavljene odgovarajuće sustave ranog upozorenja. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres dao je WMO -u zadatak da pripremi plan djelovanja kako bi do 2028. cijeli svijet bio pokriven sustavima ranog upozorenja. Vidim da je Hrvatska svoj zadatak velikim dijelom već obavila.

Načelnici sektora i voditelji samostalnih službi DHMZ-a upoznali su glavnog tajnika WMO-a, Petterija Taalasa, sa svojim aktivnostima i projektima, a posebice je bilo govora o odličnoj suradnji meteorologa i hidrologa s obzirom na to da je DHMZ jedna od rijetkih nacionalnih službi koja ima objedinjenje ove dvije djelatnosti.

U pratnji glavne ravnateljice DHMZ-a, Branke Ivančan-Picek i njezinih najbližih suradnika, glavni tajnik WMO-a, Petteri Taalas posjetio je operativne prognostičke sobe meteorologije i hidrologije te se upoznao s njihovim svakodnevnim dužnostima i procedurama u slučajevima opasnih meteoroloških i hidroloških pojava kada je podrška DHMZ-a ključna za optimalno funkcioniranje žurnih službi.

Nakon obilaska, glavni tajnik WMO-a potpisao je Sporazum o razumijevanju s tajnikom Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, Draganom Zeljkom. Savska komisija koordinira suradnju između zemlja članica Savskog sliva, a posebno je značajna njezina uloga u razmjeni meteoroloških i hidroloških podataka, harmonizaciji zajedničkog prognostičkog sustava te organizaciji i provedbi međudržavnih mjerenja.

Povodom potpisivanja sporazuma Petteri Taalas osvrnuo se na važnost očuvanja vodnih resursa, te napomenuo kako smo uslijed klimatskih promjena suočeni s rizikom od smanjenja dostupnosti vode, što se odnosi i na rijeke kao što su Sava i Dunav, ali i na podzemne vode.

Petteri Taalas sastao se danas i s ministrom znanosti i obrazovanja, Radovanom Fuchsom, a sastanku su prisustvovali i glavna ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan-Picek te njezin zamjenik, Ivan Güttler, Florence Rabier, glavna direktorica ECMWF -a (Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze), Klemen Bergant, izvršni direktor EUMETNET-a (Europsko udruženje nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) te Phil Evans, glavni direktor EUMETSAT-a (Europska organizacija za korištenje meteoroloških satelita).

Razgovaralo se o važnoj ulozi znanosti i obrazovanja u tranziciji i formiranju klimatski neutralnoga društva. Potrebno je dodatno usmjeriti znanstveni interes te trendove u obrazovanju kako bi se ublažile klimatske promjene. Moramo biti ambiciozniji u nastojanjima unatoč određenom ostvarenom napretku. Ako se zagrijavanje nastavi trenutačnim tempom, globalna temperatura do 2100. će porasti za 2,5 – 3,0 ˚C. Razvijene zemlje u proteklih su petnaest godina postigle posebne uspjehe u nastojanjima da smanje emisije, naglasio je glavni tajnik WMO-a, Petteri Taalas.

Na sastanku je bilo riječi i o planovima izgradnje nove zgrade DHMZ-a na kampusu Borongaj koja bi trebala omogućiti optimalne uvijete rada, primjerene moderniziranoj infrastrukturi koju će DHMZ imati nakon završetka modernizacije koja je u tijeku.