1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Visoki vodostaji rijeka

DHMZ, 14. 3. 2018. - Nastavio se intenzivni proces topljenja snijega te je u većem dijelu Hrvatske potpuno otopljen. Posljedica su visoki vodostaji, posebice na slivu Save, Kupe, Une i Like. Obzirom na dosegnutu maksimalnu vlažnost tla i trenutne vodostaje, očekivane oborine bi u sljedeća 4 dana mogle prouzrokovati novo podizanje voda tijekom vikenda.

Prema podacima o visinama snijega na svim meteorološkim postajama na dan 14. 3. u 7 h utvrđen je trend prirasta na jednoj postaji (Zavižan 7 cm) te sniženja visine snijega u odnosu na protekla 24 sata, kako slijedi: Delnice -9 cm, RC Puntijarka -8 cm, Ogulin -7 cm, NP Plitvička jezera -6 cm, Parg-Čabar i Slunj -4 cm te Crni Lug-Risnjak -3 cm.

Intenzitet topljenja snijega je visok jer je prema podacima o visinama snijega vidljivo da se u protekla tri dana u Delnicama i na području Risnjaka otopilo 32 cm, u NP Plitvice 28 cm i u Ogulinu 25 cm.

Vodostaji Save do Dubrovčaka su u opadanju s tendencijom stagnacije, u domeni srednjih i srednje visokih voda. Od ponedjeljka (12. 3. 2018.) otvorena je ustava Prevlaka te se dio vode iz Save zadržava u sustavu retencija Lonjskog polja te omogućuje sniženje vrha vodnog vala nizvodno od Prevlake. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac nalaze se u redovnim mjerama obrane od poplava s tendencijom porasta. Vodostaji u Jasenovcu su u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava s tendencijom blagog porasta, a vrh vodnog vala očekuje se najranije 19. 3. 2018. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni visokih i srednje visokih voda. Posebno su ugrožena ušća pritoka (Crnac, Jasenovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Šamac).

Vodostaji Kupe do Kamanja su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednjih voda. Na hidrološkoj postaji Kupa - Karlovac vodostaji su trenutno u stagnaciji u domeni redovnih mjera obrane od poplava s tendencijom blagog opadanja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni visokih voda. Vodostaji u Farkašiću će se vjerojatno zadržavati u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava tijekom idućih 48 sati. Na hidrološkoj postaji Korana - Karlovac vodostaji su trenutno u stagnaciji u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava s tendencijom blagog opadanja.

Vodostaji Une u Hrvatskoj Kostajnici su u stagnaciji te se i dalje nalaze u izvanrednom stanju obrane od poplava. Tijekom dana očekuje se blago opadanje vodostaja čime će vodostaji ući u domenu izvanrednih mjera obrane od poplava, gdje će se vjerojatno zadržati tijekom idućih 48 sati.

Vodostaji Gacke u Vivozama nalaze se u domeni redovnih mjera obrane od poplava. Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja.

Vodostaji Like u Selištu i dalje su u porastu te se nalaze u izvanrednom stanju obrane od poplava.

Sektor za hidrologiju