1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Započeo s radom prvi novi radar DHMZ-a

DHMZ, 13. 1. 2022. - Dovršeno je postavljanje i inicijalno testiranje novog radarskog uređaja na lokaciji RC Gradište. To je prvi od šest novih radara (WRM200 C-band Doppler dvojno polarizacijski radar proizvođača Vaisala OYJ) koje DHMZ nabavlja kroz strukturni projekt METMONIC. Kako su u tijeku još neka testiranja, podaci s RC Gradište za sada su dostupni samo u kompozitnoj slici te dopunjuju podatke s radara na RC Osijek.

Novim radarom može se bolje klasificirati vrsta oborine po visini poput kiše, snijega ili tuče što omogućuje bolju prognozu vremena i pravodobno upozoravanje na nepogode. Osim toga, novi radarski uređaj prikladniji je za interakciju s oborinom (hidrometeori poput kapljica kiše, zrna tuče ili pahulja snijega) te u kombinaciji sa sustavom za prikupljanje, obradu, konverziju i distribuciju radarskih mjerenja pruža kvalitetnije i detaljnije informacije korisnicima. Uređaj koristi i tzv. Dopplerov pomak pa može odrediti radijalnu brzinu kretanja objekata u odnosu na sam radar i daje informaciju o brzini i smjeru zračnih strujanja u atmosferi u horizontalnom smjeru i po visini.

Iako je domet novih i starih radarskih uređaja jednak (250 km) s novim radarima mogu se kvalitetnije proučavati fizikalni procesi unutar oblaka i grmljavinskih nevremena te se bolje razlikuju vrste oborine. Velika razlika je i sama vremenska rezolucija mjerenja. Stari radari su mjerili svakih 15 minuta, a novi uređaji mjere svakih 5 minuta. Kada se instaliraju uređaji na ostalim lokacijama (Bilogora, Puntijarka, Goli, Debeljak, Uljenje) te završe sva potrebna testiranja postat će dostupne slike u petominutnoj rezoluciji.

Za instalaciju uređaja na Bilogori, čekaju se (sukladno uputi proizvođača) povoljni vremenski uvjeti – temperatura viša od 5 °C i nekoliko dana bez vjetra. Za rekonstrukciju tornja na Puntijarci se također čekaju povoljni vremenski uvjeti. Na lokacijama na obali (Goli i Debeljak) u tijeku su završni građevinski radovi te se instalacija radarskih uređaja očekuje na proljeće, kada će započeti i radovi na lokaciji Uljenje (poluotok Pelješac).

Svrha Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC je uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere što uključuje spomenuti sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja za 100 % pokrivenost teritorija Republike Hrvatske meteorološkim mjerenjima. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %).

Dodatne informacije o radarima možete pronaći ovdje.