1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Bonn nova lokacija ECMWF-a

DHMZ, 10. 12. 2020. - Vijeće država članica Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) 9. prosinca 2020. odabralo je Bonn (Njemačka) kao svoju treću lokaciju. U Readingu (Ujedinjeno Kraljevstvo) ostaje sjedište ECMWF-a, a u Bolonji (Italija) se tijekom 2021. očekuje završetak novog podatkovnog centra koji bi u punoj funkciji trebao biti od 2022. godine. Otvaranje novih ureda u Bonnu planirano je za ljeto 2021. i ovdje će se prvenstveno provoditi aktivnosti ECMWF-a u suradnji s Europskom unijom.

Odabir nove lokacije provodio se putem međunarodnog natječaja unutar država članica. Evaluacijsko povjerenstvo sastojalo se od stručnjaka i ravnatelja osam zemalja članica koje nisu sudjelovale u natječaju. Na natječaj se javilo devet zemalja (Austrija, Estonia, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Portugal, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo) sve s vrlo dobrim ponudama. Kriterij za odabir uključivao je financijsku pozadinu prijedloga, njihove ekološke vjerodajnice te utjecaj na znanstvenu suradnju. Jedna od članica evaluacijskog povjerenstva bila je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan Picek.

Prijedlog evaluacijskog povjerenstva dan je na konačno glasanje Vijeću država članica ECMWF-a i u trećoj iteraciji pobijedila je Njemačka. Uredi u Bonnu omogućit će ECMWF-u povoljniju centralnu lokaciju u Europi kao i veću zbijenost znanstvnih institucija svjetskoga glasa u neposrednoj blizini.

Florence Rabier, glavna ravnateljica ECMWF-a, zahvalila je državama članicama na sudjelovanju te istaknula kako se aktivnosti koje se odvijaju na više lokacija predstavljaju veće mogućnosti za suradnju, kao što se to već vidi na primjeru Bolonje, gdje se razvija novi podatkovni centar. Istaknula je kako dvije lokacije ECMWF-a, u Italiji i Njemačkoj, zajedno sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu čine savršenu raspodjelu koja omogućuje najbolju moguću razmjenu znanja diljem Europe.

Podsjetimo, Hrvatska je od 1995. bila pridružena članica ECMWF-a, a od 1. siječnja 2016. postala je njegova punopravna članica. U izazovnim vremenima nakon potresa u kojem je stradala upravna zgrada DHMZ-a i tijekom zatvaranja upravo je punopravno članstvo u ECMWF-u omogućilo DHMZ-u uspostavu backup operativnog sustava na ECMWF/EWC.