1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Hrvatska kao punopravna članica ECMWF-a

DHMZ, 5. 1. 2016. - Hrvatska se službeno pridružila Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) čime se broj država članica sada popeo na 22. Hrvatska je 1995. godine postala pridružena članica ECMWF-a, a sporazum za ostvarenje punopravnog članstva potpisan je 2011. godine. Dana 25. rujna 2015. godine Hrvatski sabor je potvrdio Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i ECMWF-a.

Kao država članica, Hrvatska stječe pravo na korištenje ECMWF-ovih super-računala i arhive podataka numeričkih vremenskih prognoza u vlastite svrhe, potpuni pristup ECMWF-ovim produktima i uslugama te pravo glasa u Vijeću Centra.

Gospodin Ivan Čačić, ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda i stalni predstavnik Hrvatske u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) iznimno je zadovoljan što je Hrvatska ostvarila ovo značajno a sada i punopravno članstvo u ECMWF-u. Naglasio je da se prihvaćanjem članstva u ECMWF-u Hrvatska obvezala i na podršku misiji i rezultatima ECMWF-a:

"DHMZ očekuje da će pojačanom upotrebom ECMWF-ovih produkata i usluga osnažiti svoju osnovnu djelatnost, prije svega u domeni ranih upozorenja na potencijalno opasne vremenske uvjete i praćenje klime, čime će značajno pridonijeti spašavanju života, smanjenju šteta i podršci održivom razvoju u Hrvatskoj. S druge pak strane, odlučni smo u tome da DHMZ proaktivnim pristupom ojača potencijal i poziciju ECMWF-a kao organizacije te ključnog člana Europske meteorološke infrastrukture (EMI)".

Gospodin Čačić također je primijetio da je Hrvatska odigrala značajnu ulogu u osnivanju ovog Centra nadodavši kako je DHMZ sa zadovoljstvom prihvatio priliku da nastavi predstavljati Hrvatsku u ECMWF-u kao što je činio od 1995. godine.

Novoizabrana ravnateljica ECMWF-a Florence Rabier ovom je prigodom izjavila:

"Drago mi je da je jedna od mojih prvih obveza u ulozi ravnateljice Centra upravo ta da poželim dobrodošlicu Hrvatskoj kao državi članici. Nakon dvadesetak godina bliske suradnje s DHMZ-om kao pridruženim članom te kao članom konzorcija ALADIN, sjajna je novost da će Hrvatska od sada biti dijelom našeg Vijeća a time i jedan od nositelja strategije Centra u budućnosti."

Pristupanje Hrvatske ECMWF-u bit će svečano obilježeno u lipnju 2016. godine kad će, u okviru ljetne sjednice Vijeća Centra, predstavnici svih država članica ECMWF-a ispred sjedišta Centra u Readingu razviti Hrvatsku zastavu.