1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Potpisan sporazum o pridruživanju Hrvatske ECMWF-u

DHMZ, 8. 11. 2011. - Dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa i prof. dr. sc. Alan Thorpe, direktor Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), potpisali su u Zagrebu Sporazum o pristupanju Republike Hrvatske Konvenciji ECMWF-a.

Ovaj je Sporazum važan zbog ostvarenja punopravnog članstva Hrvatske koje će se formalno provesti nakon ratifikacije Konvencije u Hrvatskom saboru i donošenja Zakona o pristupanju Republike Hrvatske Konvenciji ECMWF-a te deponiranja dokumenata kod predsjednika Europske komisije.

Republiku Hrvatsku pri ECMWF-u zastupa Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), odnosno ravnatelj mr. sc. Ivan Čačić, koji je u povodu potpisivanja Sporazuma izjavio: "Otkada je Hrvatska krajem 1995. postala pridružena članica ECMWF-a, DHMZ koristi njegove produkte kako bi unaprijedio vremenske prognoze za Hrvatsku. Od vitalne važnosti su nam rana upozorenja na vremenske nepogode koja Centar proizvodi jer osnažuju našu službu u pripremi upozorenja za područje Hrvatske čime štitimo život i imovinu hrvatskih građana".

ECMWF sa sjedištem u Readingu, Velika Britanija, vodeća je institucija takve vrste u svijetu. Osnovan 1975. kao neovisna međuvladina organizacija, ECMWF danas objedinjuje u članstvu 32 europske države [1], usko surađujući s nizom međunarodnih organizacija kao što su to: Svjetska meteorološka organizacija (WMO), Europska organizacija za iskorištavanje meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europska svemirska agencija (ESA), Zajednički istraživački centar (JRC) i druge.

Osnovni zadaci ECMWF-a su razvoj numeričkih metoda za srednjoročnu prognozu vremena, redovito izdavanje i distribucija prognoza zemljama članicama, dugoročne prognoze i izrada klimatskih scenarija, davanje znanstvenog doprinosa u poboljšanju prognoza i drugih produkata meteoroloških službi te prikupljanje i čuvanje meteoroloških podataka. Europski centar pomaže i u naprednom školovanju stručnih kadrova iz zemalja članica, te implementaciji raznih programa WMO-a. U svojoj djelatnosti ECMWF se koristi najsuvremenijom računalnom tehnologijom te su njegove potrebe i zahtjevi utjecali na razvoj super-računala.

Značajnije koristi od punopravnog članstva u ECMWF-u za Hrvatsku:

  • Pravo pristupa i korištenja glavnog računalnog sustava tj. super-računala (najsnažniji računalni sustav u usporedbi s računalnim sustavima svih ostalih meteoroloških institucija u svijetu) što će značajno poboljšati izrade različitih vremenskih prognoza i upozorenja za Hrvatsku te omogućiti značajniji obujam i kvalitetu istraživanja iz područja meteorologije, uključujući i klimatologiju s posebnim naglascima na srednjoročnu prognozu vremena, sezonske prognoze te klimatske promjene.
  • Pravo ravnopravnog suodlučivanja u radu Vijeća ECMWF-a te raznih povjerenstava kao što su Tehnički savjetodavni odbor [2], Savjetodavni odbor za politiku podataka [3], Savjetodavni odbor za politiku [4], čime Hrvatska postaje aktivni član u kreiranju razvojnih politika ECMWF-a

Punopravnim članstvom u ECMWF-u Hrvatska završava integraciju u sve relevantne europske meteorološke organizacije jer je do 2007. postala punopravna članica europskih međunarodnih organizacija kao što su to EUMETSAT i EUMETNET te asocijacija ECOMET, te se ovim članstvom Hrvatska u potpunosti integrirala u sustav europske meteorološke infrastrukture.


[1] Punopravne članice ECMWF-a su: Belgija, Danska, Njemačka, Grčka, Španjolska, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Austrija, Portugal, Švicarska, Finska, Švedska, Turska i Velika Britanija (18).
Pridružene članice ECMWF-a su: Bugarska, Češka, Crna Gora, Estonija, Hrvatska (do okončanja postupka punog pridruživanja), Island, Latvija, Litva, Mađarska, Maroko, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija (14).
[2] Technical Advisory Committee - TAC
[3] Advisory Committee on Data Policy- ACDP
[4] Policy Advisory Committee - PAC