1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


plakat

Svjetski meteorološki dan i Svjetski dan voda u Splitu

DHMZ, 21. 3. 2023. - U Splitu, u velikoj dvorani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u četvrtak, 23. ožujka 2023. s početkom u 12.30, bogatim programom s nizom poučnih predavanja stručnjaka DHMZ-a obilježit će se Svjetski meteorološki dan i Svjetski dan voda.

Svečani program obilježavanja ove godine DHMZ je organizirao u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Splitu uz već tradicionalnu podršku Hrvatskog meteorološkog društva i Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s kojim baštini zajedničku povijest.

Svečanosti će prisustvovati partneri, suradnici, članovi profesionalnih i amaterskih udruga, ljubitelji meteorologije te zaposlenici DHMZ-a i studenti Prirodoslovno - matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Po prvi put će svi oni koji neće biti u mogućnosti nazočiti svečanosti imati priliku pratiti ju uživo putem YouTube kanala DHMZ-a.

Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana je Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima, a Svjetskog dana voda Ubrzajmo promjene.

Cilj je ukazati na nužnost globalnog djelovanja bez odgode kako bismo sadašnjim naraštajima pružili sigurnost, a budućima održiv napredak i razvoj.

Ovogodišnji Svjetski meteorološki dan je poseban jer se podudara s jednom važnom obljetnicom, a to je 150. rođendan prethodnice Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Međunarodne meteorološke organizacije.

Promatrajući zadnjih 150 godina vidljivo je kako su vrijeme, klima i hidrološki ciklus doživjeli značajne promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću, industrijalizacijom i korištenjem fosilnih goriva. Klimatske promjene danas su dio naše svakodnevnice te će u bliskoj budućnosti vrijeme, klima i vode izgledati bitno drugačije od onih o kakvima uče naša djeca u školama.

Hrvatska je pritom, kao dio Sredozemnog bazena, u posebno ranjivom položaju zbog mogućeg dvostruko bržeg rasta temperature od globalnog prosjeka, izloženosti poplavama, požarima, sušama, toplinskim valovima te porastu razine mora.
Kako bismo izgradili sigurniju sadašnjosti i klimatski neutralnu budućnosti za naraštaje koji tek dolaze važan je doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u planiranju i izradi politika, mjera prilagodbe i procjene rizika. Upravo je jedna od zadaća DHMZ-a pružanje kvalitetnih i pouzdanih meteoroloških i hidroloških podataka te razvoj kvalitetnog sustava prognoze i ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave.

Povijesna modernizacija DHMZ-a značajno je doprinijela unaprjeđenju realizacije ove temelje zadaće o čemu će više reći u uvodnom dijelu programa glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Predviđeno je i kratko obraćanje prof. dr. sc. Andrine Granić, prodekanice za znanost Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Danijela Belušića, pročelnika Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te ravnateljice Uprave za klimatske promjene Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunje Mazzocco Drvar.

Nakon kratkog videa o ulozi DHMZ-a u vremenu klimatskih ekstrema i sve veće potrebe za kvalitetnim informacijama, proizvodima i uslugama o vremenu, klimi, vodama i zraku, slijede predavanja znanstvenika i stručnjaka DHMZ-a:

  • Održivi razvoj - vodni resursi, njihova dostupnost i zaštita, Oliver Rajković
  • Uloga nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u odgovoru na klimatske promjene, dr. sc. Ivan Güttler
  • Uloga pomorske meteorološke službe DHMZ-a u UN-ovoj dekadi oceana, Lidija Fuštar

Na kraju svečanosti uručit će se priznanja Hrvatskog meteorološkog društva (HMD) u kategorijama priznanje studentu meteorologije, priznanje mladom meteorologu, priznanje za životno djelo, priznanje za značajan doprinos razvitku i radu HMD-a te priznanje za značajan doprinos razvitku i popularizaciji meteorološke struke.

DHMZ će također odati priznanje zaslužnim neprofesionalnim meteorološkim motriteljima koji 30 i više godina, svakodnevno, 365 dana u godini, neovisno o vremenskim prilikama i neprilikama odgovorno mjere meteorološke parametre.

Detaljan program možete pogledati ovdje.