1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran

DHMZ, 17. 5. 2022. - U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MPPI) u petak, 13. svibnja 2022., u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran (Smart solutions for safer and greener Adriatic) na kojoj je sudjelovao i Državni hidrometeorološki zavod.

Konferencija je organizirana u okviru projekta INTESA – Improving Maritime Transport Efficiency and Safety in Adriatic, a na njoj je bilo riječi o digitalnim javnim uslugama, važnosti pomorske meteorologije i hidrografije te primjeni pametnih informacijskih i tehničkih rješenja u hrvatskim i talijanskim morskim lukama za sigurniji i čišći Jadran.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog hidrografskog instituta, tvrtke Plovput, hrvatskih i talijanskih lučkih uprava, lučkih kapetanija i VTS centara te Državnog hidrometeorološkog zavoda koji u projektu sudjeluje kao jedan od ravnopravnih partnera.

Dijana Klarić, voditeljica Službe Regionalni centar Jadran DHMZ-a, održala je predavanje na temu meteoroloških mjerenja na Jadranu dok je Lidija Fuštar, voditeljica Službe Pomorski meteorološki centar DHMZ-a, sudionicima konferencije približila temu izrade i važnosti pomorskih prognoza.

Ujedno su predstavljene i buduće aktivnosti projekta koje će rezultirati unaprjeđenjem i ubrzanjem administrativnih postupaka u hrvatskim i talijanskim morskim lukama te povećanjem njihove sigurnosti. Prezentirane su i dosad izvršene aktivnosti hrvatskih i talijanskih projektnih partnera.

Projektom INTESA – Improving Maritime Transport Efficiency and Safety in Adriatic uspostavit će se mreža između nacionalnih pomorskih administracija Hrvatske i Italije te najvažnijih lučkih uprava na Jadranskom moru.

Ukupna vrijednost INTESA projekta je 2.896.480,00 eura, a udio DHMZ-a je 180.000,00 eura. Projekt sufinancira Europska unija (Europski fond za regionalni razvoj i Instrument pretpristupne pomoći 2014.-2020.) u udjelu od 85 %, a država Hrvatska u udjelu od 15 %.

Cilj projekta je usklađivanje i optimizacija procedura čitavog procesa pomorskog prometa u svrhu učinkovitijeg i sigurnijeg lučkog te pomorskog prometnog sustava. Projekt INTESA je započeo u siječnju 2019. godine, a predviđeni završetak je krajem lipnja ove godine.