1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Međunarodni skup o sezonskim prognozama

Zagreb, 20.-23. 11. 2017.

DHMZ, 15. 11. 2017. - Izrada i primjena sezonskih prognoza bit će u središtu međunarodnog znanstvenog-stručnog skupa SEECOF-18/MedCOF-9/PRESANORD-11 Climate Outlook Forum koji organizira DHMZ od 20. do 23. studenog 2017. u Zagrebu, u Hotelu Panorama.
Ovaj događaj koji financira Svjetska meteorološka organizacija (WMO) okupit će 40-tak znanstvenika i stručnjaka za sezonske prognoze iz mediteranskih zemalja Europe, Azije i Afrike. Oni će razmijeniti iskustva vezana uz klimatološku ocijenu i vremenske prilike prošle sezone (ljeto 2017.) te analizirati dostupan prognostički materijal za sljedeću sezonu. Također, zajednički će izraditi službenu prognozu za zimu 2017./2018. za mediteranske zemlje koja će biti objavljena i na web stranici DHMZ-a.

Na skupu će se održati sjednice i sastanci regionalnih klimatskih foruma (RCOF):

Zadnji dan skupa, u četvrtak 23. 11. 2017., održat će se i radionica za sadašnje i eventualno buduće korisnike sezonskih prognoza u Hrvatskoj (hidrolozi i agrometeorolozi DHMZ-a, Ministarstvo obrane, HEP, Hrvatske vode, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Savjetodavna služba, Hrvatske ceste...). Radionica je zamišljena kao dvosmjerni forum između korisnika i stručnjaka kako bi buduće sezonske prognoze bile što prilagođenije potrebama korisnika.

Ovaj događaj poseban je po tome jer je prvi RCOF (SEECOF-1) održan u Zagrebu prije devet godina (2008.) upravo na inicijativu DHMZ-a, a okupio je zemlje jugoistočne Europe, područje Kavkaza i Bliskog istoka (dio WMO Regijie VI). Vremenom se razvio u najbolju svjetsku praksu koja uključuje i međuregionalnu suradnju (WMO Regija I - Afrika i Regija VI).
U međuvremenu je 2013. godine uspostavljen MedCOF, koji djeluje pod koordinacijom AEMETa (Španjolske nacionalne službe), kao cjeloviti entitet u potpori dva druga regionalna foruma koji postoje u regiji, SEECOF i PRESANORD (osnovan 2012.). Forumi uključuju 16 zemalja Jugoistočne Europe (Albanija, Armenija, Azerbejđan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija,Turska i Ukrajina) i 10 Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libija, Maroko, Mauritanija, Sirija, Palestina i Tunis). Zadaća je MedCOF-a, kao i podregionalnih organizacija, pružati usuglašene informacije temeljene na posljednjim znanstvenim dostignućima, prilagođene potrebama korisnika, o sezonskim prognozama i klimi. Takve informacije nalaze iznimnu korisnost u području poljoprivrede, energetike, upravljanja vodnim resursima, zdravstva, prevenciji štetnih posljedica od opasnih vremenskih pojava i prirodnih katastrofa.

Program skupa