1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Predavanja o istraživanju klime jadranske regije i metodama prostorno-vremenske analize podataka o okolišu

DHMZ, 13. 6. 2016. - Klima jadranske regije u njenom globalnom kontekstu (CARE) naziv je znanstvenog projekta kojeg u partnerstvu provode DHMZ i Geofizički odsjek PMF-a u Zagrebu. Cilj projekta je pronaći, modelirati i interpretirati meteorološke i oceanografske procese koji djeluju na klimatskoj vremenskoj skali na širem području Jadrana, te razviti metode i procjene utjecaja na ljudske aktivnosti i stanje okoliša.

Klimatolozi DHMZ-a će u ponedjeljak 20. lipnja 2016. s početkom u 14 sati i 15 minuta u predavaoni Geofizičkog odsjeka PMF-a predstaviti istraživanja na CARE projektu. U predavanju Primjena interpoliranih meteoroloških podataka u evaluaciji klimatskih modela autori Ivan Güttler, Lidija Srnec i Tomislav Stilinović pokazat će koliko su uspješni regionalni klimatski modeli u simuliranju vremenske i prostorne varijabilnosti srednjih vrijednosti klimatoloških polja kao i ekstremnih događaja, te će predstaviti prve rezultate simulacija nehidrostatskom verzijom klimatskog modela.

Nakon ovog predavanja, u 15 sati, slijedi predavanje Tomislava Hengla, pozvanog predavača i vanjskog suradnika na projektu CARE. Naziv predavanja je Machine Learning as a Framework for Spatial and SpatioTemporal Prediction. U predavanju će autor prezentirati rezultate prostorne analize cinka i organskog ugljika u tlu i geostatističke i metode strojnog učenja u prostorno-vremenskoj analizi količine oborine.