1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


O agrometeorologiji u Gradskoj knjižnici u Samoboru

DHMZ, 3. 4. 2015. - Povodom proslave Svjetskog meteorološkog dana u Gradskoj knjižnici u Samoboru, na Odjelu za mlade, 19. ožujka 2015. održana su interaktivna predavanja "Agrometeorološki mozaik". Predavanja mladih meteorologinja DHMZ-a, Petre Sviličić i Ivane Tomašević, iz Službe za agrometeorologiju pozorno je slušalo šezdesetak učenika šestih i osmih razreda samoborskih osnovnih škola.

U "Agrometeorološkom mozaiku" učenici su odslušali četiri predavanja: "Agrometeorologija jučer, danas, sutra", "Temperatura tla", "Oblaci" i "Klima li se klima?". Od Petre Sviličić učenici su saznali zašto je agrometeorologija važna, tko sve treba, te kako i zašto koristi agrometerološke podatke. Naučili su što je i kako se mjeri temperatura tla, prikazano im je geotermometarsko polje i standardne dubine u tlu na kojima se temperatura tla mjeri. Prikazana je primjena podataka temperature tla i osnovni zaključci iz proučavanja niza takvih podataka. Ivana Tomašević naučila je djecu pet osnovnih latinskih riječi kojima je moguće sastaviti nazive deset rodova oblaka. Na taj način iz naziva pojedinih oblaka bili su u mogućnosti opisati njihov oblik, visinu na kojoj se nalaze i sastav. U posljednjem predavanju pod nazivom "Klima li se klima?" učenici su naučili da se kontinuirana mjerenja obavljaju na postaji Zagreb Grič od 1862. godine. Na temelju prikaza kišnih, sušnih, hladnih i toplih godina od 1862. pa sve do danas, samostalno su došli do zaključka o pojavi sve toplijih i sušnijih godina posljednjih desetljeća.

Učenici su aktivno i zainteresirano sudjelovali u predavanjima te su, zajedno s organizatorima, izrazili želju za ponovnim održavanjem takvih predavanja.