1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


DHMZ podržao državnu Smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola u Zadru

DHMZ, 23. 5. 2017. - Jubilarna 20. GLOBE smotra i natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj održano je od 15. do 17. svibnja 2017. godine u OŠ Zadarski otoci u Zadru.

Sudjelovalo je 128 učenika i 62 mentora iz 25 osnovnih i 15 srednjih škola, a organizaciju i provedbu smotre i natjecanja provelo je Državno povjerenstvo u čijem radu su sudjelovali i predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda, Dubravka Rasol i Vladimir Ribičić.

U kategoriji Smotre učeničkih istraživačkih radova učenici su predstavili radove u područjima Istraživanje vode, Fenologija i istraživanja pokrova, Meteorološka istraživanja 1, Meteorološka istraživanja 2, a nagradu za projekte dobilo je 11 škola.

U kategoriji Orijentacijskog natjecanja učenici su služeći se zemljovidom prolazili stazu s pet kontrolnih točaka na kojima su rješavali praktične i teoretske zadatke, a tražila se vještina primjene sadržaja programa GLOBE. Uspjeh je ovisio o znanju, spretnosti i fizičkoj spremnosti ekipe, suradnji u timu te vještini orijentacije u prostoru. S obzirom da je i izvučeni startni broj utjecao na uspjeh jer je određivao trajanje natjecanja za pojedinu ekipu, ovo se je prvenstveno natjecanje svakog pojedinog učenika sa samim sobom te osvještavanje o potrebi integriranja i primjene školskog znanja sa specifičnim vještinama i znanjima iz Programa GLOBE te razvoja vještina kao što su kritičko i analitičko mišljenje, timska suradnja i suradničko učenje.

DHMZ, od samog početka provođenja GLOBE programa u Hrvatskoj, pomaže u njegovoj organizaciji, provedbi i promociji kroz stručno vodstvo i razne donacije. Ove godine donirao je Hellmanove kišomjere (kompaktna verzija) najboljim projektima u svakoj selekciji, te meteorološke publikacijama koje će pomoći učenicima u daljnjem radu.

Popis nagrađenih projekata i rang liste osnovnih i srednjih škola vezano za orijentacijsko trčanje može se pogledati ovdje.