1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Ima li snijega na vidiku?

DHMZ, 22. 12. 2021. - Donosimo slikovne podatke koliko je bijelih božićnih jutara osvanulo u zadnjih 60 godina (1961. – 2020.) u Hrvatskoj na 11 glavnih kontinentalnih postaja: Bjelovar, Gospić, Karlovac, Ogulin, Osijek, Parg, Sisak, Varaždin, Zagreb Grič, Zagreb Maksimir i Zavižan.

Očekivano najviše bijelih Božića bilo je na našoj najvišoj planinskoj postaji - Zavižanu (56), zatim na Pargu (35) te Gospiću (29) i Ogulinu (24). Sve ostale postaje imale su više od 10, ali manje od 20 od snijega bijelih božićnih jutara u posljednjih 60 godina. Zadnje bijelo božićno jutro na Zavižanu osvanulo je 2019. godine, u Gospiću i Pargu 2017. godine, a u Ogulinu 2011. godine. Na ostalim postajama snijeg je zadnji put izmjeren na božićno jutro 2007. godine.

Nažalost mnogih, i ova će godina potvrditi rijetkost bijelog Božića. Nakon razdoblja hladnog vremena primjerenog dobu godine - koje će potrajati još u četvrtak - od petka će nastupiti izražena južina te zamjetan porast temperature zraka. Neće više biti jutarnjih minusa – čak ni u gorju – a dnevna će temperatura na Badnjak i Božić biti viša od deset, a ponegdje će dosezati i petnaestak Celzijevih stupnjeva! Snijega dakle, nema na vidiku! Bit će doduše dosta oblaka, ali uz mjestimičnu kišu, češću na Jadranu te u područjima uz njega, gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo, od subote i jako.

Napomena. U slikovnim prikazima bijeli Božić je definiran za Božiće u razdoblju 1961. – 2020. kada je ujutro u 7 h izmjereno više od 1 cm snijega.