1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


EUMETSAT−ov znanstveni blog

DHMZ, 19. 12. 2016.Europska organizacija za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) pokrenula je znanstveni blog kako bi omogućila bolji uvid u novosti i informacije o upotrebi satelita za motrenju vremena, oceana, atmosfere i klime. Postovi na blogu podijeljeni su na pet osnovnih tema (vrijeme, atmosfera, oceani, klima i sateliti) i namijenjeni su široj javnosti.

Kroz svoje blogove EUMETSAT-ovi stručnjaci žele objasniti koji je doprinos ove organizacije zajednici, zašto su važna satelitska mjerenja i na koji način će se u budućnosti razvijati program satelitskih mjerenja. Stručnjaci žele dati odgovor na pitanje kako raspoložive podatke što bolje iskoristiti te za kojim dodatnim motrenjima još postoji potreba. Već sada se zna, s obzirom na realnost klimatskih promjena i prilagodbu na njih, da su potrebna poboljšana mjerenja emisija CO2 u atmosferi, kao i motrenja polarnih područja, prvenstveno Arktika, te što ažurnije i preciznije informacije o nadolazećim ekstremnim vremenskim prilikama i klimatskim događajima.

Upotreba i utjecaj satelitskih podataka u numeričkim prognozama u posljednjih 40 godina značajno je porastao. Naime, 70-tih godina 20. stoljeća meteorološki prognostički modeli su u sebi sadržavali oko 40 % satelitskih podataka, dok ih danas sadrže oko 90 %. Istovremeno to ne umanjuje važnost prizemnih motrenja, te mjerenja s plutača i radiosondažnih mjerenja, koja zajedno sa satelitskim mjerenjima čine cjelovit sustav motrenja.

S obzirom na značaj satelitskih motrenja u u suvremenoj prognozi i sagledavanju klimatskih promjena − dakle u temama značajnim svima − čitatelji EUMETSAT-ovog bloga pozivaju se da postove dijele, komentiraju i time daju svoj doprinos u ovim važnim temama.

Blogu se može pristupiti ovdje.