1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Jedinstveno srednjoškolsko meteorološko obrazovanje u Hrvatskoj

Budućnost meteorologije započinje u Karlovcu

DHMZ, 19. 6. 2023. - Jedina škola u Hrvatskoj koja obrazuje meteorološke tehničare je Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu. Srednje meteorološko obrazovanje u ovoj školi donosi ne samo stručno znanje iz meteorologije, već i kvalitetne temelje za daljnje školovanje na fakultetima i veleučilištima.

Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu od školske godine 2000./2001. nudi četverogodišnje srednje meteorološko obrazovanje. Ova strukovna škola pruža učenicima cjeloviti program s dovoljnim brojem sati iz općeobrazovnih predmeta, što im omogućuje da nakon završetka škole, kada dobivaju zvanje meteorološkog tehničara, nastave školovanje na različitim fakultetima ili veleučilištima.

Budući meteorološki tehničari u ovoj školi stječu znanja iz fizike, matematike, kemije i geografije, ali i detaljna znanja iz područja meteorologije. Meteorologija, kao znanstvena disciplina fizike, proučava sastav i strukturu atmosfere te pojave i procese koji se u njoj javljaju. Troje nastavnika meteorološke struke vodi stručni dio nastave, pružajući učenicima praktično iskustvo i potporu u ostvarivanju njihovog potencijala. Učenici imaju priliku sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući mjerenja i opažanja na dobro opremljenoj školskoj analognoj i automatskoj meteorološkoj postaji.

Suradnja škole i DHMZ-a

U nastavi se naglasak stavlja učenje o atmosferskim zakonitostima temeljem obavljanja i analize redovitih mjerenja njezinih fizikalnih i kemijskih parametara i svojstava. Na taj način budući meteorološki tehničari pripermaju se za svoju osnovnu zadaću, a to je briga da podaci o stanju atmosfere budu izmjereni na način određen važećim međunarodnim sporazumima, utemeljenim na fizikalnim postavkama. Na taj način osiguraju relevantne meteorološke podatke koji si neophodni gotovo za sve ljudske djelatnosti.

Jedan od važnih aspekata obrazovanja je suradnja između Šumarske i drvodjeljske škole i Državnog hidrometeorološkog zavoda. Jedinstvena prednost ovog obrazovnog programa su stručne ekskurzije koje učenici imaju tijekom četverogodišnjeg školovanja. Posjećuju sve najznačajnije tipove meteoroloških postaja i drugih relevantnih objekata diljem Hrvatske. Uz to, tijekom ljetnih i zimskih praznika, učenici imaju priliku obaviti stručnu praksu na glavnim meteorološkim postajama diljem zemlje. To im omogućuje da praktično primjene naučeno u školi te surađuju s profesionalnim meteorološkim motriteljima DHMZ-a.

GLOBE škola

Škola je već 25 godina i članica GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) međunarodnog programa koji uključuje učenike, nastavnike i znanstvenike iz cijelog svijeta u istraživanju i praćenju različitih aspekata okoliša. Program obuhvaća mjerenja atmosfere, vode, tla i biosfere te pruža priliku učenicima da prikupe i analiziraju podatke te ih koriste za istraživanja i projekte. Učenici škole su do sada izmjerili preko 4,5 milijuna podataka te je zahvaljujući predanom radu učenika i podršci njihovih nastavnika škola u samom svjetskom vrhu GLOBE-a.

Obrazovanje ukorak s vremenom

Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu prepoznala je važnost modernizacije i popularizacije meteorološkog obrazovanja odnosno obrazovanje općenito. U tu svrhu, prošle godine su otvorili multimedijalni studio za izradu vremenske prognoze za meteorološke tehničare. Učenici sami izrađuju prognoze za Hrvatsku, a posebno detaljnu prognozu za Karlovačku županiju. Ove prognoze mogu se pratiti na YouTube kanalu škole, kao i na društvenim mrežama, uključujući TikTok. Opremljen kamerom, green screen platnom, rasvjetom, mikrofonima, računalom i posebnim programima za sastavljanje prognoza, ovaj studio omogućuje učenicima da steknu jedinstvena znanja i iskustvo u stvaranju vremenskih prognoza, ali i više od toga jer usavršavaju svoje prezentacijske vještine te uče kako funkcioniraju različiti komunikacijski kanali. Dodatno, Šumarska i drvodjeljska škola koristi ovaj studio za educiranje šire javnosti o radu na meteorološkoj postaji, korištenju meteoroloških podataka te klimatskim promjenama te načinima prilagodbe na njih.

S odabirom ove srednje škole učenici imaju priliku stvoriti temelje za uspješno daljnje školovanje na fakultetima i veleučilištima. Kombinacija stručnih i općeobrazovnih predmeta omogućuje im široki spektar mogućnosti za budućnost. Za učenike koje zanima priroda i prirodni zakoni u ovoj školi imaju u Hrvatskoj jedinstvenu podršku stručnjaka meteorološke struke koji ih provode meteorološki obrazovni program.

Na mrežnim stranicama Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu možete saznati daljnje informacije koje ovaj smjer pruža učenicima koje zanima meteorologija i znanost općenito. Kliknite ovdje.