1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Natječaj WMO-a za najbolje meteorološke fotografije za kalendar 2023.

Šime Barešić, Suton na vrilu Gacke

DHMZ, 17. 6. 2022. - U 2023. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) proslavit će 150 godina međunarodne suradnje u promatranju vremena i klime koja postoji od samih početaka Međunarodne meteorološke organizacije 1878. godine.

Važnost promatranja i razmjene informacija o vremenu, klimi i vodi od izuzetne su važnosti za obavljanje jedne od temeljnih zadaća nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi i organizacija, a to je zaštita života, dobara i okoliša informacijama i upozorenjima o vremenu, klimi, klimatskim varijacijama i promjenama, vodama i zraku.

Upravo zbog toga temom natjecanja za najbolju meteorološku fotografiju WMO želi ukazati na važnost meteorologije te očekuje visokokvalitetne i umjetničke fotografije koje bilježe ljepotu i moć našeg prirodnog okoliša i ilustriraju zašto je rad WMO zajednice važan u zaštiti ljudi od prirodnih sila, ali i u zaštiti našeg planeta od utjecaja ljudskih aktivnosti. Fotografije moraju pokazati zašto je meteorologija važna.

Pobjedničke fotografije, osim što će biti objavljene u WMO kalendaru za 2023. godinu, bit će dostupne i na mrežnim stranicama WMO-a u Flickr galeriji, na Instagramu te Facebook stranici WMO-a. Također će se koristiti na proslavama 150. obljetnice međunarodne suradnje u promatranju vremena i klime.

Natječaj je otvoren do 1. rujna 2022. godine , a za kalendar WMO za 2023. odabrat će se 13 najboljih fotografija.

Kako bi sudjelovali u natječaju, potrebno je prijaviti se direktno putem WMO stranica gdje su ujedno navedeni svi detalji i uvjeti za sudjelovanje te odabir fotografija. Poveznica na natječaj nalazi se ovdje. Kod prijave fotografija svakako nemojte zaboraviti kratki opis te navesti mjesto gdje je fotografija snimljena.

Fotografije autora iz Hrvatske već su godinama prisutne u WMO kalendarima i Hrvatska je zemlja iz koje na natječaj WMO-a dolazi izuzetno veliki broj fotografija na kojima su zabilježene prirodne ljepote Hrvatske i vremenske prilike uhvaćene budnim okom i mirnom rukom naših meteofotografa.

Već četiri godine fotografije naših autora također krase i kalendare DHMZ-a (2019., 2020., 2021., 2022.).

Nadamo se kako će ove godine odaziv biti jednak, ako ne i veći, te da ćemo svojim sudjelovanjem ponovno promovirati Hrvatsku u svijetu i na ovakav kreativan i zanimljiv način.

Sve što morate učiniti je uhvatiti trenutak koji pokazuje zašto je meteorologija važna.

Sretno!