1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


DHMZ podržao natjecanje hrvatskih GLOBE škola

Na 25. GLOBE natjecanju sudjelovalo je ukupno 40 škola

DHMZ, 17. 6. 2022. - 25. Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola održala se od 10. do 12. svibnja 2022. u Čakovcu, u SŠ Čakovec te Svetom Martinu na Muri. I ove godine stručnjaci DHMZ-a dali su svoju podršku sudjelujući kao recenzenti istraživačkih projekata i kao članovi državnog povjerenstva.

Smotra i natjecanje sastojali su se od orijentacijskog natjecanja i predstavljanja istraživačkih projekata, a mogućnost sudjelovanja imale su ekipe GLOBE škola koje su na međužupanijskim smotrama ostvarile potreban broj bodova. Ove godine sudjelovalo je ukupno 40 škola, 22 osnovne i 18 srednjih.

Organizatori smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje, a DHMZ od samog početka provođenja GLOBE programa u Hrvatskoj pomaže u njegovoj organizaciji, provedbi i promociji kroz stručno vodstvo i razne donacije.

Tako je i ove godine DHMZ za najbolje škole pripremio nagrade - meteorološke instrumente koji će učenicima pomoći pri daljnjim mjerenjima i istraživanjima.

U kategoriji Orijentacijskog natjecanja učenici su služeći se zemljovidom prolazili stazu s nekoliko kontrolnih točaka na kojima su rješavali praktične i teoretske zadatke, a tražila se vještina primjene sadržaja programa GLOBE. U kategoriji osnovnih škola na orijentacijskom natjecanju sam vrh su zauzele dvije osnovne škole iz Karlovca, OŠ Dubovac i OŠ Banija, dok je treće mjesto osvojila OŠ Josip Pupačić iz Omiša. U kategoriji srednjih škola najbolji su bili SŠ Mate Blažine iz Labina, zagrebačka XV.gimnazija te Gimnazija Karlovac iz Karlovca.

Učenici su svoje istraživačke radove i projekte ove godine predstavili u tri sekcije: Voda, Tlo i Voda, Atmosfera i Pokrov, a nagradu za projekte dobilo je ukupno 10 škola.

Popis nagrađenih projekata i rang liste osnovnih i srednjih škola vezano za orijentacijsko trčanje može se pogledati ovdje.