1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Ljepota je u objektivu fotografa

DHMZ, 16. 12. 2022. - Već tradicionalno kalendare DHMZ-a krase prekrasne fotografije naših meteofotografa koji su uspjeli uhvatiti taj savršeni trenutak u kojem se spajaju prirodne ljepote Hrvatske i vremenske (ne)prilike nad njom.

Izbor 12 najljepših fotografija iz Hrvatske koje su autori prijavili na natječaj Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za peti po redu DHMZ-ov kalendar nije bio nimalo lak.

Neki od autora s nama su od našeg prvog kalendara, ali ima i mnogo novih. Ovogodišnjih 12 veličanstvenih, redom pojavljivanja njihovih fotografija u našem kalendaru za 2023., su: Šimun Pavić, Danijel Palčić, Sandra Polić Živković, Ivica Meglić, Miroslava Novak Hranjec, Ivan Ranogajec, Sandro Puncet, Aleksandar Gospić, Goran Gašparac, Miroslav Zadravec, Šime Barešić i Romeo Ibrišević.

Njihove fotografije još jednom nas podsjećaju kako živimo na prekrasnom dijelu Zemlje te kako je priroda najljepši i najbolji umjetnik.

Tijekom 2023. očekujemo završetak EU strukturnih projekata koje provodimo (METMONIC, AIRQ i VEPAR) stoga smo se u kalendaru osvrnuli na neka od najvažnijih postignuća vezanih za projekte modernizacije sve tri naše motriteljske mreže: meteorološku, hidrološku te mrežu za trajno praćenje kvalitete zraka.

Samo neka od tih postignuća su: uspostava mreže radarskih mjerenja na hrvatskom dijelu Jadrana i mreže meteorološko-oceanografskih plutača, modernizacija postaja za trajno praćenje kvalitete zraka i hidroloških postaja, nabava superračunala, unaprjeđenje laboratorija…

Sve naše aktivnosti za cilj imaju odgovoriti na rastuću potrebu korisnika za našim informacijama, korisnika koji su punih 75 godina postojanja DHMZ-a podržavali i pratili naš razvoj i rast.

Naslovnicu našeg kalendara za 2023. krasi najznamenitiji hrvatski geofizičar, Andrija Mohorovičić, koji je proveo prvu modernizaciju mreže meteoroloških mjerenja u Hrvatskoj. Stoga ne čudi što se uvijek u svom radu nastojimo voditi njegovim naputkom: Tko si tu moralnu dužnost preuzme, da nešto bilježi, neka to ili u redu bilježi ili uopće neka ne bilježi.

Zavirite u naš kalendar i pogledajte galeriju pobjedničkih fotografija.