1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Uragan Ophelia

DHMZ, 16. 10. 2017. - Uragan Ophelia, šesti veliki uragan ove sezone na Atlantiku, oslabio je i u ponedjeljak 16.10. u obliku tropske oluje stiže do zapadne obale Irske (slika 1.). Od 1977. godine otkad postoje satelitske snimke niti jedna oluja ovog intenziteta nije osmotrena toliko blizu Europi.

Ophelia se formirala 9. 10. iz oslabljene hladne fronte, a po snazi je 11. 10. prerasla u uragan [1].

U subotu 14. 10. je Ophelia dosegnula vrhunac snage (slika 2.) te je bila klasificirana kao uragan 3. kategorije. Tada se nalazila u blizini Azorskog otočja, a Portugalski institut za more i atmosferu izdao je najviši stupanj upozorenja - crveni Meteoalarm za istočnu grupu Azorskog otočja (São Miguel, Santa Maria and Formigas) zbog obilne kiše i vjetra. U sat vremena palo je više od 40 mm kiše (u šest sati više od 60 mm kiše) i vjetar je puhao brzinom od 136 km/h.

Danas, 16. 10. se očekuje da će u obliku oslabljene tropske oluje stići do Britanskog otočja. Unatoč slabljenju, u Republici Irskoj na snazi je najviša razina upozorenja za vjetar, crveno na Meteoalarm stranici (slika 3.), a očekuje se da će brzina vjetra prelaziti 80 km/h, dok će udari prelaziti 130 km/h. Upozorenje drugog stupnja izdano je za oborinu.

Ophelia neće utjecati na vrijeme u Hrvatskoj.

Slika 1. Očekivana putanja Ophelie. Izvor: NOAA.
Slika 2. Ophelia na vrhuncu snage u subotu, 14.10. 2017. u 12.45. UTC.
Slika 3. Meteoalarm upozorenje za Irsku 16.10.2017.


[1] Uragani i tropske oluje nastaju nad toplim tropskim morima i mogu se definirati kao olujni sustavi koje karakterizira vrlo niski tlak u središtu (uglavnom niži nego u izvantropskih ciklona) te olujno vrijeme oko njega. Uzrokuje iznimno jake vjetrove i obilnu kišu. Osnovna razlika između tropske oluje i uragana je u brzini vjetra. Ukoliko je brzina vjetra veća od 120 km/h tropska oluja smatrat će se uraganom.