1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


30 godina zajedničkog liječenja ozonskog sloja

DHMZ, 16. 9. 2015. - Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja i diljem svijeta odvijaju se razna događanja kojima se podsjeća na važnost očuvanja ovog krhkog sloja koji nas štiti od štetnog utjecaja sunčevih ultračljubičastih zraka.

Tema ovogodišnjeg dana je „30 godina zajedničkog liječenja ozonskog sloja” u čast potpisivanja Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača 1985. godine. Ova konvencija zajedno s Montrealskim protokolom o tvarima koje onečišćuju ozonski omotač (iz 1987. godine) rezultat je međunarodne inicijative za dalje sprječavanje oštećenja ozonskog omotača. Inicijativa je provedena kroz Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP) i jedan je od najučinkovitijih primjera međunarodne suradnje u području okoliša. UNEP i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u Znanstvenoj procjeni o smanjenju ozonskog omotača u 2014. objavile su da ozonski omotač pokazuje prve znakove oporavka.

Ozonska rupa naziv je za iznimno nisku koncentraciju stratosferskog ozona nad Antarktikom koja se javlja na južnoj hemisferi u proljeće (što je jesen na sjevernoj hemisferi). Prvi put je opažena sedamdesetih godina 20. stoljeća. Do sada najveća ozonska rupa zabilježena je u rujnu 2006. godine. Ove godine ozonska rupa počela se formirati nešto kasnije navodi se u Biltenu o antarktičkom ozonu za 2015. godinu koji izdaje WMO. Znanstvena zajednica i WMO nastavit će sljedećih tjedana i mjeseci pratiti razvoj ozonske rupe koristeći prizemna, visinska i satelitska motrenja ozona i meteoroloških parametara. Rezultati će biti objavljeni u sljedećim brojevima biltena koje ćete moći pronaći ovdje.

S Međunarodnim danom zaštite ozonskog omotača u Europi započeo je i Europski tjedan mobilnosti. Tjedan završava 22. rujna - Europskim danom bez automobila. Počevši od 2002. u ovom tjednu se u pojedinim gradovima raznim aktivnostima promovira održivo kretanje s ciljem poticanja javne svijesti i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama. Svake godine sve više gradova je uključeno u ovu vrijednu inicijativu, a koji su hrvatski gradovi uključeni kroz koje aktivnostima možete pogledati ovdje.

Slika 1. Karte ukupnog ozona na dan 28. kolovoza od 2006. do 2011. godine, Bilten o antarktičkom ozonu 1/2015.