1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Pijavice nad Jadranom - zahvaljujemo građanima na doprinosu u istraživanju

Posjetitelji DHMZ-ovih mrežnih stranica već nekoliko godina sudjeluju u anketi "Vidjeli ste pijavicu/tornado" opisujući svoja opažanja pijavica koje vrlo često dokumentiraju fotografijama.

Na osnovi opažanja zabilježenih u ovoj anketi, u novinskim člancima i na službenim meteorološkim postajama te na osnovi rezultata numeričkih modela, satelitskih slika i sondažnih mjerenja, meteorolozi DHMZ-a Tanja Renko, Tomislav Kozarić i Martina Tudor, istražili su 19 pijavica nad istočnim Jadranom u 2010. godini. Rezulati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu "Atmospheric Research" u radu pod naslovom "An assessment of waterspout occurrence in the Eastern Adriatic basin in 2010: Synoptic and mesoscale environment and forecasting method/ Pojava pijavice duž istočne obale Jadranskog mora u 2010. godini: sinoptička i mezoskalna analiza i prognostička metoda".

U radu je prikazana geografska i vremenska raspodjela pojave pijavica te učestalost tipova vremena najbitnijih za nastajanje pijavica. Identificirana su četiri glavna tipa: jugozapadno strujanje (SW), dolina u obliku dugog vala (LW), zatvoreno središte niskog tlaka (CLOSED) i dolina u obliku kratkog vala (SWT), u kojima najčešće nastaju pijavice. Dodatno su detaljno predstavljena četiri slučaja pojave pijavica, koji predstavljaju četiri osnovna tipa vremena, kako bi se dobio uvid u atmosfersko okruženje povoljno za razvoj pijavica tijekom cijele godine. U radu je predstavljena i povezanost pijavica s olujnim nevremenom.

Važnost ankete osobito je vidljiva iz diplomskog rada "Prostorno-vremenska raspodjela pijavica na Jadranu", meteorologinje Josipe Kuzmić koja je napravila preliminarnu klimatologiju pojave pijavica na Jadranu za razdoblje od 2001. do 2011. godine. Naime, veliki skok u broju pijavica opaženih 2010. i 2011. godine posljedica je upravo bolje dostupnosti informacija o pijavicama koje je omogućila anketa. Prostorna analiza je pokazala da se pijavice javljaju duž cijele obale, a posebno se ističu zapadna obala Istre, okolice gradova Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika te područje oko Palagruže. Dakle, uglavnom se radi o većim i gušće naseljenim gradovima pa je veća vjerojatnost da pijavica bude opažena.

Na Jadranu se pijavice najčešće javljaju tijekom ljetnih mjeseci, posebno u srpnju i kolovozu, zbog visokih temperatura mora. Analizom prizemnih i visinskih sinoptičkih karata uočeno je da najčešće nastaju za vrijeme jugozapadnog strujanja (SW), a osim gore navedena četiri tipa, pokazalo se da postoji još jedan tip vremena koji pogoduje nastanku pijavica na Jadranu - bez gradijentno polje tlaka zraka (WG), koji je uveden kao peti tip. Ovi predstavljeni su u lipnju na međunarodnoj meteorološkoj konferenciji u Finskoj (7th European Conference on Severe Storms, Helsinki, 2013.).

Pozivamo vas da pročitate radove i dalje sudjelujete u anketi "Vidjeli ste pijavicu/tornado" kako bismo zajedno proširili spoznaje o ovoj pojavi, a time i o vremenu i klimi u Hrvatskoj.