1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


"Znanstveni vodič kroz skepticizam o globalnom zagrijavanju" i na hrvatskom!

DHMZ, 9. 12. 2013. - "Znanstveni vodič kroz sekpticizam o globalnom zagrijavanju" nedavno je dobio i svoje hrvatsko izdanje zahvaljujući inicijativi Ivana Guettlera, znanstvenog novaka s DHMZ-a i člana Hrvatskog meteorološkog društva (HMD), koji je s još nekoliko članova HMD-a preveo ovu zanimljivu publikaciju.

Vodič je kratko štivo od 16 stranica na kojima se razmatraju dokazi o ljudskom doprinosu globalnom zagrijavanju te načini na koje argumenti klimatskih "skeptika" mogu biti obmanjujući jer prikazuju samo mali dio "slagalice", a ne potpunu sliku. U vodiču su znanstvene činjenice opisane ukratko bez previše detalja, a za one koje žele znati više na raspolaganju je literatura navedena na kraju vodiča te brojne zanimljive stranice na adresi www.skepticalscience.com na kojoj je vodič objavljen. Od svog izdanja u prosincu 2010., "Znanstveni vodič kroz sekpticizam o globalnom zagrijavanju" je do sada preveden na 17 jezika, a koristila su ga udruženja učitelja, muzeji, razne mrežne stranice, grupe studenata i druge organizacije.

Autor "Znanstvenog vodiča kroz sekpticizam o globalnom zagrijavanju" je John Cook. Cook radi na Global Change Institute, Sveučilištu u Queenslandu (Australija), a osim ove publikacije ko-autor je knjige "Negiranje klimatskih promjena: Glave u pijesku" te je pokretač mrežnih stranica www.skepticalscience.com s ciljem približavanja klimatologije široj javnosti i istraživanja argumenata skepticizma o globalnom zagrijavanju.