1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Tradicija meteoroloških motrenja u Komiži duga je 130 godina

DHMZ, 8. 12. 2016. − U sklopu programa Doni svetega Mikule i proslave Dana grada Komiže na dan svog zaštitnika sv. Nikole, 6. 12. 2016. godine u Komiži na otoku Visu održana je proslava 130 godina od početka meteoroloških motrenja u Komiži, 60 godina od početka rada obične meteorološke postaje i 30 godina rada Glavne meteorološke postaje (GMP) Komiža.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća DHMZ-u i GMP Komiža dodijeljene su zahvalnice za dosadašnji rad, koji ne bi bio moguć bez nesebične suradnje s predstavnicima grada i gradonačelnice Tonke Ivčević, te motritelja Ivana Vitaljića, Jurice Mihovilovića i Alde Martinisa.

U Gradskom domu predstavnici DHMZ-a održali su stručno predavanje Meteorološka motrenja i klima Komiže gdje su građane Komiže upoznali s dosadašnjim radom te rezultatima praćenja klime na temelju višegodišnjeg niza podataka meteoroloških motrenja. Također predstavljen je projekt izgradnje novog objekta glavne meteorološke postaje i motrilišta na novoj lokaciji u suradnji s gradom tijekom 2017. godine.

Za dosadašnji rad i doprinos na održavanju programa rada postaje i svakodnevnim meteorološkim motrenjima na području svog grada i otoka dodijeljene su zahvalnice DHMZ-a predstavnicima komiških institucija i zaslužnim djelatnicima. Zahvalnice su primili Tonka Ivčević - gradonačelnica Komiže, Edo Bogdanić - direktor Hotela Biševo, motritelji na klimatološkoj postaji Komiža: Ante Božanić, Boženko Stanojević i Iva Vitaljić, Dragan Jandrić - motritelj na kišomjernoj postaji Biševo, djelatnici Plovputa d.o.o. - motritelji na kišomjernoj postaji Stončica, te djelatnici GMP Komiža: Ivan Vitaljić, Jurica Mihovilović i Aldo Martinis.

Slika 1. Svečana sjednica Gradskog vijeća - dodjela zahvalnica.
Slika 2. Motritelji na GMP Komiža: Jurica Mihovilović, Ivan Vitaljić i Aldo Martinis.
Slika 3. Davor Tomšić, načelnik Sektora za motrenje vremena i klime (DHMZ) i Tonka Ivčević, gradonačelnica grada Komiže uoči predavanja "Meteorološka motrenja i klima Komiže" u Gradskom domu.